Judiska samfund varnar för terrorhot från jihadister

Publicerad 2014-06-04

29-åringen som är misstänkt för att ha begått det antisemitiska terrordådet mot det judiska museet i Bryssel har tidigare stridit med en militant jihadistgrupp i Syrien. Hans bakgrund väcker farhågor om att hemvändande jihadister i Syrien tränas för att begå terrordåd mot judar.

Den 24 maj mördades fyra personer efter att en gärningsman öppnat eld i det judiska museet i Bryssel. Förra fredagen greps den nu misstänkte 29-åringen i samband med en rutinkontroll på en buss söder om Marseille. När 29-åringen greps hade han vapen som är identiska med dem som använts vid attacken och en 40 sekunder lång videoinspelning där han tog på sig attacken. Tillsammans med vapnen hittades en en symbol för terrororganisationen, Islamiska staten Irak och Levanten (ISIL).

I videoinspelningen ska 29-åringen beskrivit terrordådet som en "attack mot judar". På en presskonferens i Bryssel framkom det även att 29-åringen ska ha radikaliserats i ett franskt fängelse där han avtjänade ett femårigt straff för rån. Bara några veckor efter att han frigetts 2012 ska han ha rest till Syrien för att strida. Den misstänkte terroristen har inte varit helt okänd för den franska säkerhetstjänsten. I mars varnade den tyska säkerhetspolisen Frankrike för att han kunde vara farlig. The Times of Israel, som citerar den franska tidningen Nouvelle Observateur skriver att Frankrike, innan terrordådet, av misstag utfärdat en arresteringsorder mot 29-åringens mor- eller farbror istället och därmed inte lyckats gripa honom när han anlände till Frankrike. Uppgifterna förnekas av Frankrikes inrikesministerium, rapporterar Times of Israel.

29-åringens bakgrund har paralleller med terroristen Mohammed Merah som sköt ihjäl tre soldater samt mördade tre barn en lärare på judisk skola i Toulouse 2012. Merah filmade sina dåd och även han ska ha radikaliserats i fängelset.

Terrorhotet från de militanta islamister som återvänder från Syrien har tidigare uppmärksammats. I januari sa Frankrikes inrikesminister Manuel Valls att hotet från jihadister är "det största hotet som vi står för under kommande år", rapporterar JTA.

Judiska samfund i Europa har noterat flera händelser där judiska byggnader kartläggs. Endast två dagar efter attacken i Bryssel larmades polisen i Paris om att tre män filmat ingången till en judisk skola. När polisen anlände till platsen hade männen försvunnit.

– Det antyder ett nytt väldigt allvarligt hot som alla olyckligtvis inte förstått, säger Michael Gelvan, säkerhetsansvarig för de judiska samfunden i Sverige, Danmark, Finland och Norge till JTA.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro