Karlskronabor samlas mot nazism

Publicerad 2014-02-18

Antirasister i Karlskrona kallar till manifestation mot nazism och för sammanhållning efter att nazistiska Svenskarnas parti meddelat att de ställer upp i kommunvalet.

– Vi protesterar inte. Vi jobbar ihop och vi tror på det här. Lösning på problem i samhället är inte att sparka ut människor som vill bo här. Lösningen är att arbeta tillsammans för ett bättre samhälle, säger Fredrik Andrén i Tillsammans för Karlskrona som tagit initiativ till en manifestation för gemenskap.

Tillsammans för Karlskrona bildades i somras som ett partipolitiskt och religiöst oberoende initiativ för att stärka sammanhållningen i lokalsamhället och motverka rasism.

– Tillsammans för Karlskrona är något vi tror på. Vi gick ut med information om manifestationen igår. Lyckas vi samla ihop människor till på torsdag, så visar det på ett engagemang och intresse av människor som vill visa att vi vill jobba ihop och inte ha intoleranta krafter i vår stad, säger Fredrik Andrén.

Svenskarnas parti, tidigare Folkfronten och Nationalsocialistisk front, NSF, har de senaste åren varit osynliga i Blekinge. Förra året noterades deras närvaro allt mer. De flesta aktiviteterna i länet var centrerade till Karlskrona. Partiet som tidigare gått ut med att de ska satsa i flera utvalda kommuner meddelade i måndags att partiet ställer upp till kommunfullmäktige i Karlskrona.

– Manifestationen är ett svar på det. Vi vill vara tydliga med att det finns andra perspektiv än deras. Vi bedriver positiv antirasism och vi går ut för att visa att integration är något positivt. Detta är inte partipolitiskt eller religiöst kopplat, säger Fredrik Andrén.

Karlskrona är en symbolisk stad för Svenskarnas partis förlaga, Nationalsocialistiska front som startade sin allra första avdelning i staden. Men Karlskrona har även en tradition av att stå upp mot nazistpartiet.

Under valrörelsen 2002 samlades tusentals varje vecka och i flera månaders tid för att markera mot Nationalsocialistisk front, som då kandiderade i kommunen. Eftersom partiet inte kandiderade i några andra kommuner koncentrerades hela valarbetet på Karlskrona. I protesterna deltog bland annat skolungdomar, ungdomsförbund, politiska partier och kommunanställda.

Fredrik Andrén säger att flera i Tillsammans för Karlskrona drar paralleller till den tiden.

– De som är med i Tillsammans för Karlskrona och i samma ålder som mig var med när NSF satte igång. Detta är samma sak och samma skit en gång till. Sedan har vi många nya som inte var med då. Skillnaden från då och nu är att vi var förbannade då. Nu är vi positiva och visar på alternativ.

På Facebook skriver Tillsammans för Karlskrona att det inte bara är Svenskarnas parti som försöker splittra stadens invånare. Nyligen valde Sverigedemokraternas vice ordförande i kommunen, Michael Hess, att avgå efter att han påstått att muslimer har det "djupt inrotat" i sin kultur att våldta. Han påstod även att det finns ett samband i Sverige mellan våldtäkter och invandring.

Tillsammans för Karlskrona samlas på torsdag den 20 februari kl 18 på Klaipedaplatsen i Karlskrona.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro