gustav kasselstrand

Med några rösters marginal blev Gustav Kasselstrand omvald som SDU-ordförande. (Foto: Expo)

Kasselstrand valdes om som SDU-ordförande

Publicerad 2014-11-29

Med endast ett par rösters marginal blev Gustav Kasselstrand omvald som ordförande i Sverigedemokratisk ungdom efter en jämn ordförandestrid mot Jimmie Åkessons pressekreterare Henrik Vinge. Nu säger Kasselstrand att han ska kalla moderpartiet till ett möte för att reda ut relationerna dem emellan.

– Vi har visat välvilja mot moderpartiet, och nu är det också upp till moderpartiet att visa välvilja till oss. Vi ska se till att vi kan samtala om det finns något där skon klämmer, säger den omvalde ordföranden Gustav Kasselstrand.

Det var en jämn kamp när ordförande Gustav Kasseltrand valdes om. 31 av ombuden stödde Kasselstrand, 25 gav sitt stöd till utmanaren Henrik Vinge som är pressekreterare åt den vikarierande partiledaren Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson.

– Jag känner mig lättad. Jag hade inte räknat med någonting, men jag trodde att jag var favorit och att jag skulle vinna på kanske fem till sex röster. Men när rösterna väl räknas är det olidligt spännande, säger Kasselstrand.

Källor har uppgett till Expo Idag att Vinge var moderpartiets man för att få bort Gustav Kasselstrand och vice ordföranden William Hahne. Under deras ledning har SDU flera gånger hamnat i öppen konflikt med moderpartiet.

Från talarstolen ska också Kasselstrand hävdat att partiet försökt få honom att avstå från att kandidera.

"Jag stod inför ett val, erbjudande om toppjobb i riksdagen eller fortsatt SDU-ordförande. Jag valde er", sa Gustav Kasselstrand, skriver SDU:aren Erik Myrin på Twitter.

Motkandidaten Henrik Vinge talade på förbundskongressen om vikten av bra relationer med Sverigedemokraterna. Kasselstrand säger att ett tungt ansvar vilar på moderpartiet för att relationerna ska bli bättre.

– Vi kommer att behöva ha ett bra samarbete med varandra och SDU kommer inte vara den part som hindrar ett sådant samarbete, säger Kasselstrand.

När Kasselstrand utmanades om ordförandeskapet 2012 var också relationen med partiet en huvudfråga för oppositionen mot honom. Då var det Paula Bieler, nu riksdagsledamot och chefredaktör på SD-kuriren som utmanade honom. Hon förlorade den striden stort och fick bara tio röster.

I år var det mycket jämnare och siffrorna 31 för Kasselstrand och 25 för Vinge vittnar om att Kasselstrand kommer få styra ett splittrat ungdomsförbund. Henrik Vinge lämnade hastigt kongressen efter omröstningen. Kasselstrand menar dock att han har ett starkt mandat att styra på.

– Det är ett starkt mandat man får när man har en så starkt motkandidat som Henrik Vinge. Jag är fullständigt övertygad att det är lättande för många i förbundet att den här striden nu är över och att vi kan köra vidare. Jag tror inte min roll är försvagad utan tvärtom. Min roll är naturligtvis också att lyssna på de som inte gav mig sin röst idag. Jag har också skakat hand och kramats med Vinge, säger han.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro