Ledande nazist beväpnad med automatvapen

Publicerad 2014-01-17

Polisen utreder fotografier på en ledande nazist i det grekiska partiet Gyllene gryning där han poserar med vapen. Bilderna hittades i partiföreträdarens dator. Gyllene gryning utreds för om det är en kriminell organisation.

Fotografierna på Gyllene gryning-anhängare som beväpnade gör Hitlerhälsning har hittats i Giorgos Patelis dator. Han är ledare för en partiavdelning i Aten och har kopplats till mordet förra året på den antifascistiska musikern Pavlos Fyssas, rapporterar Ekathimerini.

På bilderna syns Patelis beväpnad med en Kalashnikov. Andra partianhängare är bland annat beväpnade med automatkarbiner och pistoler. Polisen har inte bekräftat om vapnen är äkta eller inte. Bilderna misstänks vara tagna i samband med ett träningsläger som Gyllene gryning anordnat. På fotografier i Patelis dator syns även barn göra Hitlerhälsningar.

Bilderna används som en del i den brottsutredning mot partiet som pågår om det är en kriminell organisation. Sex parlamentsledamöter sitter häktade. Bland dem partiledaren Nikos Mihaloliakos som häktades i september förra året.

Gyllene gryning har kopplats till en rad våldsamma och rasistiska hatbrott i Grekland, bland annat mord. Även politiska motståndare har varit mål för aktivister i det grekiska nazistpartiet.

Svenska nazister har flera gånger uttryckt sin beundran för Gyllene gryning. På minnesdagen av Novemberpogromen, Kristallnatten förra året anordnande Svenska motståndsrörelsen en stöddemonstration i Stockholm för partiet. Även nazistiska Svenskarnas parti har visat sitt stöd för Gyllene gryning.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA