Ledande nazist beväpnad med automatvapen

Publicerad 2014-01-17

Polisen utreder fotografier på en ledande nazist i det grekiska partiet Gyllene gryning där han poserar med vapen. Bilderna hittades i partiföreträdarens dator. Gyllene gryning utreds för om det är en kriminell organisation.

Fotografierna på Gyllene gryning-anhängare som beväpnade gör Hitlerhälsning har hittats i Giorgos Patelis dator. Han är ledare för en partiavdelning i Aten och har kopplats till mordet förra året på den antifascistiska musikern Pavlos Fyssas, rapporterar Ekathimerini.

På bilderna syns Patelis beväpnad med en Kalashnikov. Andra partianhängare är bland annat beväpnade med automatkarbiner och pistoler. Polisen har inte bekräftat om vapnen är äkta eller inte. Bilderna misstänks vara tagna i samband med ett träningsläger som Gyllene gryning anordnat. På fotografier i Patelis dator syns även barn göra Hitlerhälsningar.

Bilderna används som en del i den brottsutredning mot partiet som pågår om det är en kriminell organisation. Sex parlamentsledamöter sitter häktade. Bland dem partiledaren Nikos Mihaloliakos som häktades i september förra året.

Gyllene gryning har kopplats till en rad våldsamma och rasistiska hatbrott i Grekland, bland annat mord. Även politiska motståndare har varit mål för aktivister i det grekiska nazistpartiet.

Svenska nazister har flera gånger uttryckt sin beundran för Gyllene gryning. På minnesdagen av Novemberpogromen, Kristallnatten förra året anordnande Svenska motståndsrörelsen en stöddemonstration i Stockholm för partiet. Även nazistiska Svenskarnas parti har visat sitt stöd för Gyllene gryning.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro