Ljusmanifestation efter att nazist kuppat mandat

Publicerad 2014-10-04

Ludvika chockades efter valet när det visade sig att den ledande nazisten Pär Öberg kuppat in sig i kommunfullmäktige på ett SD-mandat. På lördagen samlades kommunbor i en ljusmanifestation och höll en tyst minut utanför Ludvikas stadshus.

– Vi ville kanalisera den frustration och oro som många i Ludvika känner inför att en nazist kommit in i fullmäktige, säger Lorena Gustavsson aktiv i det antirasistiska nätverket Tillsammans Ludvika.

Enligt arrangörerna slöt runt 60 personer upp utanför Ludvikas stadshus vid halv två för att markera mot att nazistiska Svenska motståndsrörelsen tagit kontroll över ett av Sverigedemokraternas mandat i kommunen genom att aktivisten Pär Öbergs namn skrevs på SD-valsedlar. Samlingen inleddes med att Lorena Gustavsson läste upp en dikt.

– Dikten handlade om att vi hör ihop och att vi är personer med olika erfarenheter, men att alla i grunden har samma behov. Våra olikheter är resurser och tillgångar, säger Lorena Gustavsson till Expo Idag.

På manifestationen läste hon:

"Vi tänder ljuset för sanningen bränner,
Tillsammans söker asyl i själens alla länder,
Uppehållstillstånd och en fristad där vi känner,
Villkorslös trygghet som skyddar och värmer."

Efter diktuppläsningen manades alla som samlats till eftertanke och att under en tyst minut fundera på hur man kan engagera sig och verka för öppenhet och gemenskap. Slutligen tändes levande ljus som placerade på stadshusets trappa.

I andra delar av landet höll lokala antirasitiska grupper, knutna till Expos plattform Tillsammansskapet, aktiviteter. Kanelbullens dag uppmärksammades för andra året i rad. Syftet är att göra dagen till en symbol för gemenskap och sammanhållning för alla. Aktiviteter som att samla in kläder till asylboenden och hålla offentliga samtal om trygghet genomfördes i bland annat Södertälje, Eslöv, Veberöd, Lund, Fröslunda, Torshälla, Knivsta, Flen, Frillesås, Mora, Västerås, Stockholm, Luleå, Kristinehamn, Falkenberg, Halmstad, Vetlanda, Nässjö, Falköping och Höör.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA