Ljusmanifestion efter att nazist kuppat mandat

Publicerad 2014-10-04

Ludvika chockades efter valet när det visade sig att den ledande nazisten Pär Öberg kuppat in sig i kommunfullmäktige på ett SD-mandat. På lördagen samlades kommunbor i ljusmanifestation och höll en tyst minut utanför Ludvikas stadshus.

– Vi ville kanalisera den frustration och oro som många i Ludvika känner inför att en nazist kommit in i fullmäktige, säger Lorena Gustavsson aktiv i Tillsammans Ludvika.

Enligt arrangörerna slöt runt 60 personer upp utanför Ludvikas stadshus vid halv två för att markera mot att nazistiska Svenska motståndsrörelsen tagit kontroll över ett av Sverigedemokraternas mandat i kommunen genom att aktivisten Pär Öbergs namn skrevs på SD-valsedlar. Samlingen inleddes med ett tal av Lorena Gustavsson. Hon läste upp en dikt.

– Dikten handlade om att vi hör ihop och att vi är personer med olika erfarenheter, men att alla i grunden har samma behov. Våra olikheter är resurser och tillgångar, säger Lorena Gustavsson till Expo Idag.

På manifestationen läste hon:

"Vi tänder ljuset för sanningen bränner,
Tillsammans söker asyl själens alla länder,
Uppehållstillstånd och en fristad där vi känner,
Villkorslös trygghet som skyddar och värmer."

Efter diktuppläsningen manades alla som samlats till eftertanke och att under en tyst minut fundera på hur man kan engagera sig och verka för öppenhet och gemenskap. Slutligen tändes levande ljus och placerade på stadshusets trappa.

I andra delar av landet höll lokala antirasitiska grupper, knutna till Expos plattform Tillsammansskapet, aktiviteter. Kanelbullens dag uppmärksammades för andra året i rad. Syftet är att göra dagen till en symbol för gemenskap och sammanhållning för alla. Aktiviteter som att samla in kläder till asylboenden och hålla offentliga samtal om trygghet genomfördes i bland annat Södertälje, Eslöv, Veberöd, Lund, Fröslunda, Torshälla, Knivsta, Flen, Frillesås, Mora, Västerås, Stockholm, Luleå, Kristinehamn, Falkenberg, Halmstad, Vetlanda, Nässjö, Falköping och Höör.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro