Ljusmanifestion efter att nazist kuppat mandat

Publicerad 2014-10-04

Ludvika chockades efter valet när det visade sig att den ledande nazisten Pär Öberg kuppat in sig i kommunfullmäktige på ett SD-mandat. På lördagen samlades kommunbor i ljusmanifestation och höll en tyst minut utanför Ludvikas stadshus.

– Vi ville kanalisera den frustration och oro som många i Ludvika känner inför att en nazist kommit in i fullmäktige, säger Lorena Gustavsson aktiv i Tillsammans Ludvika.

Enligt arrangörerna slöt runt 60 personer upp utanför Ludvikas stadshus vid halv två för att markera mot att nazistiska Svenska motståndsrörelsen tagit kontroll över ett av Sverigedemokraternas mandat i kommunen genom att aktivisten Pär Öbergs namn skrevs på SD-valsedlar. Samlingen inleddes med ett tal av Lorena Gustavsson. Hon läste upp en dikt.

– Dikten handlade om att vi hör ihop och att vi är personer med olika erfarenheter, men att alla i grunden har samma behov. Våra olikheter är resurser och tillgångar, säger Lorena Gustavsson till Expo Idag.

På manifestationen läste hon:

"Vi tänder ljuset för sanningen bränner,
Tillsammans söker asyl själens alla länder,
Uppehållstillstånd och en fristad där vi känner,
Villkorslös trygghet som skyddar och värmer."

Efter diktuppläsningen manades alla som samlats till eftertanke och att under en tyst minut fundera på hur man kan engagera sig och verka för öppenhet och gemenskap. Slutligen tändes levande ljus och placerade på stadshusets trappa.

I andra delar av landet höll lokala antirasitiska grupper, knutna till Expos plattform Tillsammansskapet, aktiviteter. Kanelbullens dag uppmärksammades för andra året i rad. Syftet är att göra dagen till en symbol för gemenskap och sammanhållning för alla. Aktiviteter som att samla in kläder till asylboenden och hålla offentliga samtal om trygghet genomfördes i bland annat Södertälje, Eslöv, Veberöd, Lund, Fröslunda, Torshälla, Knivsta, Flen, Frillesås, Mora, Västerås, Stockholm, Luleå, Kristinehamn, Falkenberg, Halmstad, Vetlanda, Nässjö, Falköping och Höör.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA