svp

Svenskarnas parti med ett fåtal anhängare höll tal på Alemdalens stora scen dagen innan politikerveckan. Det är första gången nazister talar där. (Foto: Expo)

Lugnt när nazister höll möte

Publicerad 2014-06-28

Flera hundra protesterade på lördagen när Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson höll tal i Almedalen i Visby. Istället för nazistmötet kom manifestationer mot nazism att dominera dagen på Gotland.

Svenskarnas parti har i flera månader planerat sin närvaro i Almedalen inför politikerveckan. Trots det lyckades de enbart samla ett 20-tal aktivister. När partiledaren Stefan Jacobsson på lördagskvällen höll tal protesterade flera hundra personer mot nazism. Redan inför hans tal hade kyrkklockorna klämtat för att varna för nazism och för att ta ställning för mångfald.

Trots att Stefan Jacobsson och Svenskarnas parti fått tillstånd att hålla tal och torgmöten i Almedalen, menade han att yttrandefriheten och mötesfriheten i Sverige är hotad. Detta ämne skulle uppta en stor del av hans tal.

Svenskarnas partis manifestation på Almedalen gick i huvudsak lugnt till. Polisen gjorde under kvällen ett par ingripanden. Det är oklart om någon gripits eller om polisen enbart omhändertagit personer, rapporterar SVT.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA