svp

Svenskarnas parti med ett fåtal anhängare höll tal på Alemdalens stora scen dagen innan politikerveckan. Det är första gången nazister talar där. (Foto: Expo)

Lugnt när nazister höll möte

Publicerad 2014-06-28

Flera hundra protesterade på lördagen när Svenskarnas partis partiledare Stefan Jacobsson höll tal i Almedalen i Visby. Istället för nazistmötet kom manifestationer mot nazism att dominera dagen på Gotland.

Svenskarnas parti har i flera månader planerat sin närvaro i Almedalen inför politikerveckan. Trots det lyckades de enbart samla ett 20-tal aktivister. När partiledaren Stefan Jacobsson på lördagskvällen höll tal protesterade flera hundra personer mot nazism. Redan inför hans tal hade kyrkklockorna klämtat för att varna för nazism och för att ta ställning för mångfald.

Trots att Stefan Jacobsson och Svenskarnas parti fått tillstånd att hålla tal och torgmöten i Almedalen, menade han att yttrandefriheten och mötesfriheten i Sverige är hotad. Detta ämne skulle uppta en stor del av hans tal.

Svenskarnas partis manifestation på Almedalen gick i huvudsak lugnt till. Polisen gjorde under kvällen ett par ingripanden. Det är oklart om någon gripits eller om polisen enbart omhändertagit personer, rapporterar SVT.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro