M-politiker avsäger sig uppdrag efter rasism

Publicerad 2014-09-09

Två av Moderaternas kandidater i Bollnäs lämnar sin kandidatur efter rasistiska uttalanden. Kommunpolitikern i Bollnäs, Jan Åbjörn, menade att invandringen innebär att "vi får hit massa drägg". M-politikern Karl-Olof Tunelid påstod att invandrare får "lyxbarnvagnar".

"Migrationsverket måste sortera vilka de ger uppehållstillstånd till. Vi får hit en massa drägg, som ramlar igenom. De ska hem, de ska inte va här. Vi vill bara ha de bra här, säger Jan Åbjörn, i Bollnäs till en reporter på P4 Gävleborg med dold mikrofon.

Jan Åbjörn är på Moderaternas 17:e plats i valet i Bollnäs. Idag är han ersättare i kommunfullmäktige. Åbjörn tog senare tillbaka sitt uttalande till Sveriges radio och hävdade att han var för "fri invandring"

" De som flyr från krigshärjade länder har det betydligt sämre än någon har i det här landet. Det är klart att så länge vi har den minsta möjlighet så ska vi ta emot flyktingar", sa han.

Även Karl-Olof Tunelid från Hudiksvall som står på 15:e plats på listan till landstingsfullmäktige och som bland annat har nämndeuppdrag i kommunen pratade nedsättande om invandrare när Sveriges Radio använde dold mikrofon.

– Om man ser en sån där väldigt lyxig barnvagn, så är det i regel inte svenska föräldrar. De tycker att det är för mycket att köpa en barnvagn för tolv tusen. Men de här får de utav samhället. Men vi vanliga får inga barnvagnar, säger Karl-Olof Tunelid.

Påståenden har ingen bäring. Socialmyndigheten uppger till Sveriges Radio att ingen får barnvagnar för 12 000 kronor av dem, utan att de kan hjälpa till med standardbarnvagnar. Tunelid vidhåller dock till Sveriges radio det han tidigare påstått.

– Det är bara att titta i Gävle på torget. Det beror ju inte på dem. Det beror ju på våra sociala myndigheter. Men jag står för det. Vi har alldeles för lyxigt, bland annat när det gäller barnvagnar i Gävle,

Kommunalrådet för Moderaterna i Bollnäs, säger till Aftonbladet att de tar avstånd från uttalandena. Både Jan Åbjörn och Karl-Olof Tunelid har meddelat att de lämnar sina politiska uppdrag och kandidaturen i valet.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro