tills karlskr

Hundratals slöt i Karlskrona för att manifestera för gemenskap och ta ställning mot nazistiska Svenskarnas parti. (Foto: Tillsammans Karlskrona)

Manifestation i Karlskrona för gemenskap

Publicerad 2014-02-21

Tillsammans Karlskrona anordnade på torsdagen en manifestation för gemenskap. Hundratals dök upp för att lyssna på tal, och musik. Fredrik Andrén i Tillsammans för Karlskrona hoppas att manifestationen ska leda till att fler engagerar sig.

En samling på mellan 500-600 personer samlades i torsdags på Klaipedaplatsen för att manifestera för ett nazismfritt Karlskrona och för gemenskap. Det nazistiska partiet Svenskarnas parti, tidigare nationalsocialistisk front ska ställa upp i kommunvalet, vilket fick Tillsammans Karlskrona att reagera och inom loppet av några dagar ordna en manifestation.

- Vi vill visa att det finns ett alternativ och därmed lyfta fram de positiva krafter som finns i Karlskrona, säger Fredrik Andrén i Tillsammans Karlskrona och en av initiativtagarna till manifestationen.

Tillsammans Karlskrona gick ut i måndags med att en manifestation skulle äga rum på torsdagen. Hundratals samlades för att lyssna på musik och tal.

- Vi hade sju talare och en musiker på plats. Uppslutningen tycker jag blev jättebra, det var hundratals människor som fanns på plats trots att det var på kort varsel. Och det var människor i alla åldrar som dök upp, säger Fredrik Andrén.

Fredrik hoppas att manifestationen dels ska leda till att få spridning på det religiöst och partipolitiskt obundna initiativet "Tillsammans Karlskrona". Men framförallt på att det ska leda till att fler engagerar sig antirasistiskt.

- I samband med manifestationen har vi haft en rätt bra mediatäckning. Vi har fått uppmärksamhet av lokal media och det hoppas vi ska leda till att namnet "Tillsammans Karlskrona" kommer ut mer. Men vi vill även att fler ska förstå vikten av att engagera sig, och förhoppningsvis leder det till att vi växer lite i grupperingen.

Fredrik Andréns långsiktiga förhoppning är att staden ska sammankopplas med goda och positiva krafter.

- Karlskrona ska inte vara en stad som förknippas med rasism, utan det ska vara en stad som förknippas med en kämparanda som vill stoppa dessa krafter, säger Fredrik Andrén i Tillsammans Karlskrona.
Bilan Osman

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro