Manifestationer för sammanhållning

Publicerad 2014-03-29

Medborgarplatsen i Stockholm fylldes på lördagen av människor som festade för gemenskap. På flera andra orter i landet hölls också manifestationer. Alla med samma budskap: Ett samhälle för alla, men inte rasismen.

"Jag är förbannat stolt över att vara här med er idag. Antirasismen är en bärande del av den svenska demokratin", sa Daniel Poohl, vd stiftelsen Expo, på Medborgarplatsen i Stockholm.

Festen på Medborgarplatsen var en av flera manifestationer för gemenskap. På trappan till Medborgarhuset på Södermalm lekte barn samtidigt som Thomas Gylling och Raymond Peroti agerade DJ:s och Simone Morena sjöng.

"Vi sluter vi upp i en folkfest med dans och musik för att visa hur alla stockholmare kan förenas i glädje och gemenskap. Sammanhållning är vårt enda alternativ för en trygg och säker framtid. Var med och hjälp oss att göra Stockholm till en stad där alla är välkomna utom rasismen!", skriver Tillsammans Stockholm i ett flygblad.

Tidigare under dagen har Tillsammansmarscher anordnats på flera håll i landet. I Eskilstuna mötte nästan 1000 personer upp för gemenskap.

I Halmstad gick cirka 500 personer genom stadens centrala delar. Tillsammansmarschen anordnades av nätverket Halmstad för alla. På fler platser i Halland skedde aktiviteter under dagen. I Kungsbacka samlades närmare 300 personer. Innan dess hade gruppen Frillesås Friendship anordnat aktiviteter. I Falkenberg organiserade den lokala 10 i 1-rörelsen en vandring. Även i de västsvenska städerna Falköping, Trollhättan och Mölndal uppmärksammade lördagen med budskap om gemenskap.

I Skåne anordnades Tillsammansmarscher i Eslöv och Lund. I Lund gick man tillsammans med en blåsorkester från Norra Fäladen in till Stortorget. I Eslöv var man ett sjuttiotal personer som deltog medan Tillsammansmarschen i Lund samlade uppemot 150 personer.

I Kalmar deltog uppemot 150 personer medan Tillsammans Karlskrona samlade 250 personer.

I Flen anordnade det lokala initiativet Tillsammans i Flen en vandring, men också brännboll och kubbspel. I Södertälje samlades folk för att lyssna på tal och musik.

– Det här är inte slutet! Det här är bara början på någonting. Vår förhoppning är att det blir fler olika aktiviteter framöver för att stärka gemenskapen, sa Pamela Hanna, en av initiativtagarna i Södertälje.

I Dalarna hölls vandringar i både Mora och Ludvika. I Mora var det upp emot 250 personer som deltog med en vandring där spelmän gick i täten. Arrangör var Ett Mora för alla. I Ludvika samlande Tillsammans Ludvika ett hundratal personer.

Ett Luleå för alla lockade 300 personer för att gå tillsammans och bland annat lyssna på tal från representanter från romska, samiska, muslimska och kristna grupper.

Den nystartade gruppen Örebro för alla samlade över 400 personer.
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro