Medborgargarden trakasserar immigranter

Publicerad 2014-01-09

Ett nybildat högerextremt parti i Bulgarien har byggt upp medborgargarden som trakasserar immigranter och romer. Samtidigt rapporteras det om en våg av hatbrott i landet.

I november bildades Bulgariens Nationalistparti. Partiet är en sammanslutning av de högerextrema grupperna Nationellt motstånd, Nationella radikala partiet och nazistiska Blood and Hounor. Partiet agerar på ett liknande sätt som det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning och har bildat medborgargarden som trakasserar romer och immigranters. Partiet säger sig vilja "rensa Bulgarien från utländska och främmande invandrarslödder som översvämmar bulgariska städer."

Efter att Nationalistpartiet grundades har hatbrotten eskalerat. En 17 årig syrisk flykting mördades nära ett flyktingläger. Det rapporteras om en våg av attacker kring huvudstaden. Bland annat har en irakisk man misshandlats i en galleria. Högerextremister har flera gånger gett sig på barnfamiljer, bland annat har en mamma från Kamerun och hennes barn attackerats.

Stämningen har blivit så hotfull att romska minoritetsgrupper formerat sig i egna medborgargarden för att skydda sig mot högerextremisterna, rapporterar International Business Times.

Samtidigt befinner sig flyktingar i en svår situation och över 2000 lever i tältläger utan elektricitet med dålig tillgång till vatten. Läkare utan gränser har påtalat en situation där människor tvingas sova utomhus i minusgrader.
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro