Medborgargarden trakasserar immigranter

Publicerad 2014-01-09

Ett nybildat högerextremt parti i Bulgarien har byggt upp medborgargarden som trakasserar immigranter och romer. Samtidigt rapporteras det om en våg av hatbrott i landet.

I november bildades Bulgariens Nationalistparti. Partiet är en sammanslutning av de högerextrema grupperna Nationellt motstånd, Nationella radikala partiet och nazistiska Blood and Hounor. Partiet agerar på ett liknande sätt som det grekiska nazistpartiet Gyllene gryning och har bildat medborgargarden som trakasserar romer och immigranters. Partiet säger sig vilja "rensa Bulgarien från utländska och främmande invandrarslödder som översvämmar bulgariska städer."

Efter att Nationalistpartiet grundades har hatbrotten eskalerat. En 17 årig syrisk flykting mördades nära ett flyktingläger. Det rapporteras om en våg av attacker kring huvudstaden. Bland annat har en irakisk man misshandlats i en galleria. Högerextremister har flera gånger gett sig på barnfamiljer, bland annat har en mamma från Kamerun och hennes barn attackerats.

Stämningen har blivit så hotfull att romska minoritetsgrupper formerat sig i egna medborgargarden för att skydda sig mot högerextremisterna, rapporterar International Business Times.

Samtidigt befinner sig flyktingar i en svår situation och över 2000 lever i tältläger utan elektricitet med dålig tillgång till vatten. Läkare utan gränser har påtalat en situation där människor tvingas sova utomhus i minusgrader.
Daniel Vergara

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA