stefan jacobsson

Intern kritik mot nazistledaren Stefan Jacobsson efter att Svenskarnas parti inte lyckats vinna ett enda mandat. (Foto: Expo)

Missnöjt nazistparti utan mandat

Publicerad 2014-09-19

Som väntat tar Svenskarnas parti inte något kommunalt mandat. Det visar den slutliga rösträkningen. Resultatet är ett misslyckande för partiet som genomfört den största nazistiska valsatsningen efterkrigstid. Nu riktas intern kritik mot partiledningen.

Nazistiska Svenskarnas partis mål var inför valet tio kommunala mandat och minst 10 000 riksdagsröster. Partiet ställde upp i 34 kommuner, jämfört med åtta i förra valet. Svenskarnas parti har även haft historiskt starka ekonomiska resurser med en valfond på över 1,3 miljoner kronor, enligt paritets egen redovisning. Pengarna har bland annat använts till en omfattande torgmötesturné och demonstrationer i bland annat Stockholm. Det har även skickat ut reklam till 263 000 hushåll i 20 kommuner, enligt egna rapporter. Expo kunde i årsrapporten om den rasideologiska miljön konstatera att den nazistiska rörelsen i Sverige 2013 slog rekord i antalet aktiviteter. En sådan aktivitetsgrad har inte uppmätts sedan Expo började kartlägga aktivteter 2008.

Nazisterna har inför valet skrivit insändare i lokala tidningar och fått stor medial uppmärksamhet i samband med utåtriktade aktiviteter som demonstrationer. Trots det uteblev valframgångarna i valet. Partiet fick inte ett enda kommunalt mandat. I riksdagsvalet röstade 0,06 procent av väljarna, 4186 personer, på nazistpartiet. Siffrorna kan ändras marginellt eftersom valresultatet ännu ej är fastställt.

Svenskarnas parti nådde alltså inte ens upp till hälften av väljarstödet som var deras uppsatta mål. Stödet var visserligen en ökning jämfört med vad partiet fick i valet 2010 då de fick 681 röster. Då fick det även ett kommunalt mandat i Grästorp, som nu är förlorat. Svenskarnas parti fick i årets val ungefär samma stöd av den svenska befolkningen som Djurens parti och något mindre än partiet Enhet.

Svenskarnas parti ser också valet som ett misslyckande.

"Det går dock inte att sticka under stolen med att det preliminära valresultatet från kommunerna är en besvikelse, och som det ser ut nu så uteblev de kommunala valframgångarna helt.", skriver Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson i en valanalys strax efter valet.

I en inom Svenskarnas parti inflytelserik podcast som drivs av tre medlemmar av partiet, vädrar veteranen inom den högerextrema miljön Jonas De Geer sitt missnöje.

– Jag hoppas inte att folk är snävt resultatinriktade. Jag kände det redan när man proklamerade från partiledningens sida att man skulle få, jag kommer inte ihåg hur många kommunala mandat det var, det var minst 10 000 riksdagsröster. Om vi inte lyckas med det då, vad ska vi göra då? Lägga av?
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro