Mobb attackerade moské i Bulgarien

Publicerad 2014-02-17

Förra veckan attackerade hundratals nationalister och fotbollshuliganer en moské i den bulgariska staden Plovdiv. De kastade bland annat smällare och stenar. 120 personer greps efter dådet.

En samling på 2000 personer samlades i fredags utanför en domstol i Plovdiv förra veckan då det skulle beslutas om den antika moskén i staden Karlovo. Moskén som togs över av staten för hundra år sedan ska efter att det prövats rättsligt, återges till det muslimska civilsamhället.

Efter utlåtandet marscherade samlingen, som mestadels bestod av nationalister och huliganer, genom gatorna, rapporterar Reuters. De skanderade rasistiska slagord innan de kom fram till en moské i staden Plovdiv. Väl framme attackerade moskén. Polisen har uttalat sig om det inträffande.

- Smällare, facklor och stenar kastades mot moskén. En polisman skadades och 120 personer greps, säger den bulgariska polisen.

Åtta av de gripna har åtalats för huliganism och hets mot folkgrupp.
En religiös ledare från det muslimska civilsamhället har uttalat sig om attacken mot moskén. Han fördömer den, och menar att deras försök att påverka beslutet om att den antika moskén ska återges till muslimerna i Bulgarien, är ett hot mot demokratin.
Bilan Osman

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA