Mobb attackerade moské i Bulgarien

Publicerad 2014-02-17

Förra veckan attackerade hundratals nationalister och fotbollshuliganer en moské i den bulgariska staden Plovdiv. De kastade bland annat smällare och stenar. 120 personer greps efter dådet.

En samling på 2000 personer samlades i fredags utanför en domstol i Plovdiv förra veckan då det skulle beslutas om den antika moskén i staden Karlovo. Moskén som togs över av staten för hundra år sedan ska efter att det prövats rättsligt, återges till det muslimska civilsamhället.

Efter utlåtandet marscherade samlingen, som mestadels bestod av nationalister och huliganer, genom gatorna, rapporterar Reuters. De skanderade rasistiska slagord innan de kom fram till en moské i staden Plovdiv. Väl framme attackerade moskén. Polisen har uttalat sig om det inträffande.

- Smällare, facklor och stenar kastades mot moskén. En polisman skadades och 120 personer greps, säger den bulgariska polisen.

Åtta av de gripna har åtalats för huliganism och hets mot folkgrupp.
En religiös ledare från det muslimska civilsamhället har uttalat sig om attacken mot moskén. Han fördömer den, och menar att deras försök att påverka beslutet om att den antika moskén ska återges till muslimerna i Bulgarien, är ett hot mot demokratin.
Bilan Osman

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro