Nazist åtalas efter attack mot antirasistiskt möte

Publicerad 2014-01-07

En 34-årig ledare i nazistiska Svenska motståndsrörelsen har åtalats för ofredande i samband med en attack mot ett antirasistiskt möte Ludvika. Vid attacken blev en politiker i Vänsterpartiet slagen i huvudet med en flaska. En annan 29-årig aktivist är misstänkt för misshandeln.

Tidigare straffade

  • 29-åringen har tidigare dömts för flera fall av hets mot folkgrupp och för brott mot knivlagen. Han har även varit ansvarig utgivare för Svenska motståndsrörelsens nätsajt.
  • 34-åringen har dömts för en rad brott bland dem flera fall av misshandel, vapenbrott, olaga hot och ofredanden. Han har även dömts för hemfridsbrott och Narkotikabrott.Så sent som i mars förra året anhölls han misstänkt för grov misshandel efter att en 18-åring misshandlats i samband med att Svenska motståndsrörelsen delade ut flygblad i Gävle. Utredningen lades dock ned.
Den åtalade nazisten är en 34-årig ledare för Svenska motståndsrörelsen i Dalarna. Det var i januari 2012 som ett tiotal aktivister i Svenska motståndsrörelsen stormade ett antirasistiskt möte i Ludvika. Kommunpolitikern Daniel Riazat i Vänsterpartiet blev slagen i huvudet med en flaska. Tre personer greps efter händelsen.

34-åringen misstänktes först för främjande av flykt, men åtalas nu istället för ofredande. Han ska ha tagit tag i Daniel Riazat och försökt rycka ut honom ur lokalen. En försvårande omständighet enligt åtalet är att 34-åringen begick gärningen med motivet att "kränka Riazat på grund av ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung".

Den 29-årige ledaren för Svenska motståndsrörelsen i Stockholm misstänks för att ha slagit Riazat i huvudet med en flaska. Han har dock inte åtalats för brottet. Det är samma 29-åring som den 18 december förra året häktades misstänkt för våldsamt upplopp efter att ha attackerat en antirasistisk manifestation i Kärrtorp i Stockholm.

Daniel Riazat är kritisk till att det dröjt så lång tid innan något åtal väckts. Han tycker dessutom att brottsrubriceringen ofredande är för milt.

– Det har tagit så lång tid vilket gjort att det är svårare att få en fällande dom, eftersom vittnen börjar glömma saker, något som är helt normalt. Det dröjde över ett år innan man höll riktiga förhör. Man har skött saker fel från första början. Att en av dem som attackerade mötet bara åtalas för ofredande ser jag som en konsekvens av den dåliga utredningen, säger Daniel Riazat till Expo Idag.

Daniel Riazat poängterar att Svenska motståndsrörelsen flera gånger varit inblandade i våldsamma attacker mot antirasister. Han nämner Kärrtorp som ett exempel.

– Detta är organiserad brottslighet. Man måste inse allvaret. Detta är inget skämt. Människor påverkas av vad de här organisationerna gör. I Ludvika var många ungdomar på plats och de mår fortfarande dåligt för det som hände.

Expo Idag har sökt åklagare Gunn-Britt Ström som håller i ärendet för en kommentar men hon är på semester.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro