Nazist åtalas för yxattack mot granne

Publicerad 2014-03-27

En 29-årig nazist i halländska Ullared åtalas för försök till grov misshandel samt skadegörelse. I början av mars anföll han sin granne med en yxa.

"Han var på väg att döda mig, det var ett mordförsök", säger offret i polisförhöret. Han kommer från Serbien. 29-åringen förnekar att han försökt skada sin granne.

Det var halv två på natten som nazisten bultade på sin grannes dörr i flerfamiljshuset och krävde att han skulle komma ut. När grannen gjorde det tog nazisten fram den halvmeterlånga skarpslipade yxan som han hade gömd bakom ryggen och riktade ett hugg mot grannens huvud och överkropp. Eftersom han hade tränat boxning kunde grannen snabbt vika undan och lyckades trots motstånd dra igen och låsa dörren till lägenheten. Nazisten satte då 12–15 yxhugg i dörren.

Nazisten hade sin flickvän i sällskap, offrets gravida hustru fanns inne i lägenheten. Efter attacken 29-åringen har varit medlem i Nationaldemokraterna och hans flickvännen beskriver honom för polisen som "nynazist". Bilderna från husrannsakan visar prydnadsvapen och många nazi-fetischer, som ett hakkors av knivblad, bilder av Hitler, SS-symboler och ett exemplar av Hitlers Min Kamp, uppställt på hedersplats.

Under kvällen hade 29-åringen enligt egen uppgift druckit fyra glas öl och två små snapsar Jägermeister. Som bakgrund till attacken finns oklara misstankar om att offret repat nazistens bil och att han samma kväll ringt nazistens flickvän. Samtalen kom dock från en helt annan person.

De inblandade har inte talat med varandra tidigare, men 29-åringen har enligt offret och hans fru brukat "blänga" på dem när de mötts.
Erik Sidenbladh

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA