Nazist åtalas för yxattack mot granne

Publicerad 2014-03-27

En 29-årig nazist i halländska Ullared åtalas för försök till grov misshandel samt skadegörelse. I början av mars anföll han sin granne med en yxa.

"Han var på väg att döda mig, det var ett mordförsök", säger offret i polisförhöret. Han kommer från Serbien. 29-åringen förnekar att han försökt skada sin granne.

Det var halv två på natten som nazisten bultade på sin grannes dörr i flerfamiljshuset och krävde att han skulle komma ut. När grannen gjorde det tog nazisten fram den halvmeterlånga skarpslipade yxan som han hade gömd bakom ryggen och riktade ett hugg mot grannens huvud och överkropp. Eftersom han hade tränat boxning kunde grannen snabbt vika undan och lyckades trots motstånd dra igen och låsa dörren till lägenheten. Nazisten satte då 12–15 yxhugg i dörren.

Nazisten hade sin flickvän i sällskap, offrets gravida hustru fanns inne i lägenheten. Efter attacken 29-åringen har varit medlem i Nationaldemokraterna och hans flickvännen beskriver honom för polisen som "nynazist". Bilderna från husrannsakan visar prydnadsvapen och många nazi-fetischer, som ett hakkors av knivblad, bilder av Hitler, SS-symboler och ett exemplar av Hitlers Min Kamp, uppställt på hedersplats.

Under kvällen hade 29-åringen enligt egen uppgift druckit fyra glas öl och två små snapsar Jägermeister. Som bakgrund till attacken finns oklara misstankar om att offret repat nazistens bil och att han samma kväll ringt nazistens flickvän. Samtalen kom dock från en helt annan person.

De inblandade har inte talat med varandra tidigare, men 29-åringen har enligt offret och hans fru brukat "blänga" på dem när de mötts.
Erik Sidenbladh

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro