Nazist dömd för vapenbrott

Publicerad 2014-01-30

En 23-årig nazist, som greps i samband med Svenska motståndsrörelsens attack mot antirasister i Kärrtorp, har dömts brott mot knivlagen och vapenbrott i samband med andra händelser. 23-åringen uppger att han beväpnat sig för att försvara sig mot "rödingar".

23-årigen döms för att vid tre tillfällen 2013 varit beväpnad med kniv och pepparsprej. Den 16 januari var han beväpnad med två knivar och pepparsprej på en restaurang i Stockholm. Den 23 mars hittade polisen pepparsprej och en kniv i hans bil. Den 6 april var 23-åringen återigen beväpnad med kniv i centrala Stockholm. I förhör har han sagt att han hade kniven för försvara sig mot "rödingar" och "kommunister".

23-åringen döms av Stockholms tingsrätt till 140 dagsböter på 50 kronor vardera för brott mot knivlagen och vapenbrott. Han har även tidigare dömts för bland annat brott mot knivlagen.

23-åringen var en av dem som greps i samband med att nazister från Svenska motståndsrörelsen attackerade en antinazistisk manifestation i Kärrtorp förra året. Han är den andra aktivisten från Svenska motståndsrörelsen, som misstänks för brott i samband med attacken i Kärrtorp, och som senare dömts för vapenbrott och brott mot knivlagen.

Nazistiska Svenska motståndsrörelsen aktivister uppmanas av sin organisation att beväpna sig. Under senare år har flera av organisationens aktivister dömts för att ha burit kniv.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro