Nazist dömd för vapenbrott

Publicerad 2014-01-30

En 23-årig nazist, som greps i samband med Svenska motståndsrörelsens attack mot antirasister i Kärrtorp, har dömts brott mot knivlagen och vapenbrott i samband med andra händelser. 23-åringen uppger att han beväpnat sig för att försvara sig mot "rödingar".

23-årigen döms för att vid tre tillfällen 2013 varit beväpnad med kniv och pepparsprej. Den 16 januari var han beväpnad med två knivar och pepparsprej på en restaurang i Stockholm. Den 23 mars hittade polisen pepparsprej och en kniv i hans bil. Den 6 april var 23-åringen återigen beväpnad med kniv i centrala Stockholm. I förhör har han sagt att han hade kniven för försvara sig mot "rödingar" och "kommunister".

23-åringen döms av Stockholms tingsrätt till 140 dagsböter på 50 kronor vardera för brott mot knivlagen och vapenbrott. Han har även tidigare dömts för bland annat brott mot knivlagen.

23-åringen var en av dem som greps i samband med att nazister från Svenska motståndsrörelsen attackerade en antinazistisk manifestation i Kärrtorp förra året. Han är den andra aktivisten från Svenska motståndsrörelsen, som misstänks för brott i samband med attacken i Kärrtorp, och som senare dömts för vapenbrott och brott mot knivlagen.

Nazistiska Svenska motståndsrörelsen aktivister uppmanas av sin organisation att beväpna sig. Under senare år har flera av organisationens aktivister dömts för att ha burit kniv.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA