Nazist hetsade mot judar

Publicerad 2014-04-04

En 34-årig ledare i nazistiska Svenska motståndsrörelsen åtalas för hets mot folkgrupp efter att han på Twitter publicerat antisemitiska inlägg.

Den 4 oktober 2013 uttryckte 34-åringen sitt hat mot judar när han på Twitter skrev "Död åt sion. Leve Gyllene gryning!". Den 11 september 2013 publicerade han en grovt antisemitisk nidbild.

34-åringen nekar till brott, och hävdar i polisförhör att nidbilden inte ser ut som en jude. Han säger även att det är andra människor som har tillgång till hans twitterkonto och att någon annan kan ha publicerat inläggen.

34-åringen är tidigare dömd för en rad brott. Nyligen dömdes han för ofredande av vänsterpolitiken Daniel Riazat och för brott mot knivlagen till dagsböter. Tidigare har han dömts för misshandel, olaga hot och ofredanden. Han är även dömd för hemfridsbrott och narkotikabrott. I mars förra året anhölls han misstänkt för grov misshandel efter att en 18-åring misshandlades i samband med att Svenska motståndsrörelsen delade ut flygblad i Gävle. Men den utredningen lades ned.
Bilan Osman

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA