Nazist hetsade mot judar

Publicerad 2014-04-04

En 34-årig ledare i nazistiska Svenska motståndsrörelsen åtalas för hets mot folkgrupp efter att han på Twitter publicerat antisemitiska inlägg.

Den 4 oktober 2013 uttryckte 34-åringen sitt hat mot judar när han på Twitter skrev "Död åt sion. Leve Gyllene gryning!". Den 11 september 2013 publicerade han en grovt antisemitisk nidbild.

34-åringen nekar till brott, och hävdar i polisförhör att nidbilden inte ser ut som en jude. Han säger även att det är andra människor som har tillgång till hans twitterkonto och att någon annan kan ha publicerat inläggen.

34-åringen är tidigare dömd för en rad brott. Nyligen dömdes han för ofredande av vänsterpolitiken Daniel Riazat och för brott mot knivlagen till dagsböter. Tidigare har han dömts för misshandel, olaga hot och ofredanden. Han är även dömd för hemfridsbrott och narkotikabrott. I mars förra året anhölls han misstänkt för grov misshandel efter att en 18-åring misshandlades i samband med att Svenska motståndsrörelsen delade ut flygblad i Gävle. Men den utredningen lades ned.
Bilan Osman

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro