Nazist internationellt efterlyst

Publicerad 2014-03-26

Den 30-årige nazisten i Svenskarnas parti, som häktats i sin utevaro misstänkt för mordförsök, har efterlysts internationellt. – Han söks nu via EPU, polisens personuppgiftsregister, och Interpol, säger Sten Ove Nilsson, på Malmöpolisen, till Aftonbladet.

Det var den 8 mars som flera misshandlades och knivhöggs på Möllevångstorget i Malmö, en skadades så allvarligt att han fortfarande vårdas på sjukhus. Fyra personer är misstänkta för attacken, åtminstone tre av dessa har kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti. Två personer sitter häktade. En 20-åring är misstänkt för mordförsök, men inte häktad. Samtliga misstänkta ingick i en grupp som innan misshandeln spridit propaganda för Svenskarnas parti.

30-åringen som är på flykt, häktad i sin frånvaro och misstänkt för mordförsök i fyra fall, ställde upp i kommun– och riksdagsvalet för Svenskarnas parti 2010. Redan i början av 2000-talet rörde han sig i vit makt-miljön. 2002 var han medlem i Nationalsocialistisk front, sedan dess har han varit aktiv i partiet och följde med när det blev Folkfronten och senare Svenskarnas parti. 2011 var han kontaktperson för ett sommarläger som partiet anordnade i Skåne.

Polisen misstänker att 30-åringen lämnat landet och befinner sig i Ukraina. Han har tidigare varit landet för att stödja högerextrema grupperingar där under protesterna på Maidan. I Ukraina finns fortfarande aktivister från Svenskarnas parti som arbetar nära den högerextrema gruppen Högra sektorn.

Den internationella efterlysningen innebär att 30-åringen riskerar att gripas om han till exempel fastnar i en passkontroll.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro