sdpol stig erik werner

Den tidigare Sverigedemokratern Stig-Erik Werner som kandiderade för nazistiska Svenskarnas parti kan ta ett SD-mandat i Tidaholm.

Nazist kan komma in i Tidaholm

Publicerad 2014-10-09

Sverigedemokraterna hade två namn på valsedeln till kommunfullmäktige i Tidaholm men fick fyra mandat. Efter att Sverigedemokraten Jesper Fransson, som valdes in, meddelat att han lämnar fullmäktige kan Stig-Erik Werner i nazistiska Svenskarnas parti bli aktuell.

Stig-Erik Werner var tidigare medlem i Sverigedemokraterna men uteslöts 2011 efter att han deltagit i en demonstration mot ett moskébygge i Göteborg. Demonstrationen anordnades av en nazistorganisation. Sedan uteslutningen har Werner haft kontakter med Svenskarnas parti. I valet kandiderade han även för nazistpartiet i Tidaholm. Efter att en person skrivit in hans namn på Sverigedemokraternas valsedel, kan han väljas på ett mandat som tillhör Sverigedemokraterna.

Politiskt motsätter sig Werner det "demokratiska systemet som det ser ut nu". Han menar att det politiska systemet i Nazityskland i stort fungerade bra och säger att det krävs en ledare som tar ansvar. På frågan om det är Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson som han ser framför sig som ledare svarar han.

– Inte nödvändigtvis, men det krävs en ledare som förstår sitt folk och som ansvaret för landets styre vilar på, säger han.

Werner säger vidare till Expo Idag att det "inte finns några bevis" för att Förintelsen ägt rum. Han motsätter sig också så kallad "rasblandning".

– Man behöver inte vara emot någon bara för att man tycker att man vill gifta mig med en vit människa för att barnen ska tillhöra det här folket.

Sverigedemokraterna fick fyra mandat i Tidaholm. Nu har Jesper Fransson, enligt Skaraborgs läns tidning, avsagt sig uppdraget i kommunfullmäktige. Näst på tur efter Fransson är en person som skrivits in på Sverigedemokraternas valsedlar och fått två personröster. Han uppger till Expo Idag att han är "politiskt obunden" och att han är osäker på om han kommer ta platsen i kommunfullmäktige om han blir tillfrågad.

Stig-Erik Werner står näst på tur tillsammans med ytterligare två personer med en personröst, en av dessa har gått ut i Skövde Nyheterna och sagt att han inte är intresserad av att ta platsen.

Werner säger till Expo Idag att han kommer ta mandatet om han får det.
Anna-Sofia Quensel, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro