smr

Tre aktivister i Svenska motståndsrörelsen som attackerade den antinazistiska manifestationen i Kärrtorp har omhäktats. (Foto: Expo)

Nazist omhäktad efter nazistattack i Kärrtorp

Publicerad 2014-01-17

En tredje aktivist i Svenska motståndsrörelsen, som deltog i attacken mot en antinazistisk demonstration i Kärrtorp förra året, har omhäktats. På torsdagen omhäktades två aktivister misstänkta för våldsamt upplopp.

I december förra året attackerade ett 30-tal nazister i Svenska motståndsrörelsen med flaskor och smällare en antinazistisk demonstration i Kärrtorp. 26 aktivister i Svenska motståndsrörelsen greps efter händelsen. Tre aktivister i åldrarna 23, 24 och 29 häktades, misstänkta för våldsamt upplopp.

På torsdagen omhäktades 23-åringen och 29-åringen som leder Svenska motståndsrörelsen i Stockholm. På fredagen omhäktades 24-åringen.

På fredagen häktades även en 34-åring från den militanta vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten, misstänkt för dråpförsök. Han misstänks ha knivhuggit en aktivist i Svenska motståndsrörelsen i samband med händelsen i Kärrtorp.

Senast den 30 januari ska åtal ha väckts mot de häktade nazisterna.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro