smr

Tre aktivister i Svenska motståndsrörelsen som attackerade den antinazistiska manifestationen i Kärrtorp har omhäktats. (Foto: Expo)

Nazist omhäktad efter nazistattack i Kärrtorp

Publicerad 2014-01-17

En tredje aktivist i Svenska motståndsrörelsen, som deltog i attacken mot en antinazistisk demonstration i Kärrtorp förra året, har omhäktats. På torsdagen omhäktades två aktivister misstänkta för våldsamt upplopp.

I december förra året attackerade ett 30-tal nazister i Svenska motståndsrörelsen med flaskor och smällare en antinazistisk demonstration i Kärrtorp. 26 aktivister i Svenska motståndsrörelsen greps efter händelsen. Tre aktivister i åldrarna 23, 24 och 29 häktades, misstänkta för våldsamt upplopp.

På torsdagen omhäktades 23-åringen och 29-åringen som leder Svenska motståndsrörelsen i Stockholm. På fredagen omhäktades 24-åringen.

På fredagen häktades även en 34-åring från den militanta vänsterextrema organisationen Revolutionära fronten, misstänkt för dråpförsök. Han misstänks ha knivhuggit en aktivist i Svenska motståndsrörelsen i samband med händelsen i Kärrtorp.

Senast den 30 januari ska åtal ha väckts mot de häktade nazisterna.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA