la mano

På söndagen hölls flera manifestationer mot nazism efter våldsdådet i Malmö. Bilden är från en manifestation i Stockholm. (Foto: Hampus Andersson).

Nazister anhållna för mordförsök

Publicerad 2014-03-10

Tre har anhållits för mordförsök. De misstänks för att ha skadat en man allvarligt i Malmö natten till söndagen. Åtminstone två av de anhållna har kopplingar till nazistiska svenskarnas parti.

Natten till söndagen fördes sex personer till sjukhus, varav en knivhuggits i lungan. Tillståndet för en av personerna är fortfarande mycket allvarligt, rapporterar TT som citerar Anna-Lena Boive, pressansvarig på Universitetssjukhuset i Lund.

Händelsen inträffade efter en manifestation på Möllevångstorget i Malmö mot mäns våld mot kvinnor.

– Vi vet fortfarande ingenting om motivet och hur det gått till, om de politiska grupperingarna är orsaken till bråket är en annan femma och måste utredas, säger Calle Person vid Skånepolisen till Aftonbladet.

Tre personer har anhållits misstänkta för mordförsök. Åtminstone två av dessa är aktiva i Svenskarnas parti. Partiet har även på sin webbsajt bekräftat att "några" av de inblandade är medlemmar i partiet. De anhållna är en 20-åring, en 24-åring och en 27-åring.

27-åringen har varit aktiv inom vit makt-miljön sedan tidigt 2000-tal. Han har varit medlem i den till Svenskarnas partis närstående organisationen Förbundet nationell ungdom, som bland annat agerat skyddsstyrka på manifestationer anordnade av Svenskarnas parti. 27-åringen är tidigare dömd för bland annat narkotikabrott, rattfylleri, brott mot vapenlagen och grov stöld. Även 20-åringen har rört sig i vit makt-miljön och deltagit på aktiviteter för Svenskarnas parti. Han har även spridit propaganda för partiet.

24-åringen är fick 2010 ett strafföreläggande för att burit batong på allmän plats. Det är oklart om han är aktiv i Svenskarnas parti.

Enligt vittnesuppgifter till Aftonbladet, från en av de män som skadades i samband med attacken, ska en grupp nazister slängt flaskor och sökt konfrontation. Svenskarnas parti uppger att en grupp på sex personer "sammanstrålat" på en restaurang i centrala Malmö innan bråket. Partiet tar inte avstånd från dådet, men påstår att det var deras aktivister som attackerades.

"Vi ser det som en plikt som svenskar att ingripa till skydd av folkkamrater som utsätts för våld", skriver partiet på sin hemsida.

Under gårdagen hölls på flera håll i landet spontana manifestationer mot nazism. Bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Mikael Ekman, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro