Nazister åtalas för attack mot gala i Umeå

Publicerad 2014-04-28

Åtta aktivister från Svenska motståndsrörelsen misstänkts för brott i samband med en demonstration i Umeå förra året. Det var mitt under en gala för socialt utsatta som aktivisterna dök upp, flera var beväpnade med kniv.

I september förra året i centrala Umeå anordnade ett 20-tal aktivister från Svenska motståndsrörelsen en motdemonstration mot en gala för socialt utsatta. Flera av aktivisterna gjorde så kallade hitlerhälsningar och några gjorde även utfall med sina medhavda fanor mot motdemonstranter. Polisen ingrep med pepparsprej mot nazisterna och avbröt demonstrationen. När polisen visiterade nazisterna fann de också flera "knivliknande föremål". Anmälningar upprättades, bland annat gällande våldsamt upplopp, brott mot vapenlagen, förberedelse till misshandel och hets mot folkgrupp.
Dagar efter händelsen slöt flera tusen upp i Umeå för att ta avstånd från nazism.

Det ska nu väckas åtal mot åtta av aktivisterna från Svenska motståndsrörelsen, rapporterar TT. Rättegångarna kommer att hållas i olika tingsrätter. De är misstänkta för hets mot folkgrupp, men hatbrottsmotiv knuts även till andra brott som våldsamt motstånd, vapenbrott, ofredande och misshandel.

Några av de som ska åtalas för händelsen i Umeå är dessutom misstänkta för brott i samband med attacken mot den antinazistiska manifestationen i Kärrtorp förra året.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro