Nazister döms efter fyra år

Publicerad 2014-10-17

Polisen på Gotland får kritik för att en utredning där två nazister misshandlat en man med flaska dragit ut på tiden. Drygt fyra år efter misshandeln har gärningsmännen dömts.

- Det är aldrig bra att det tar så lång tid, säger Mats Holst, kriminalchef vid polisen på Gotland, till Expo idag.

De båda nazisterna, idag 26 respektive 24 år gamla, döms till samhällstjänst för att ha misshandlat en man, bland annat genom att slå honom i huvudet med en flaska. Misshandeln inträffade i slutet av april 2010, vid en restaurang i Visby. Brottsoffret menar att han blev slagen på grund av sin hudfärg, något som inte har bevisats enligt tingsrätten på Gotland.

Polisen på Gotland sammanställde utredningen redan 2011. Men enligt åklagaren var den så bristfällig att det inte gick att väcka åtal.

- Samtliga förhör var hållna på plats, på natten. De var för korta, och så vill jag att man håller ett till förhör med inblandade dagtid, efter händelsen, säger kammaråklagare Mats Wihlborg.

Några av förhören var heller inte upplästa för de förhörda personerna. Först 2013, tre år efter misshandeln, var utredningen kompletterad och åtal kunde väckas. När domen väl föll hade det gått över fyra år sedan misshandeln.

Såväl polis som åklagare menar att det är problematiskt att det tagit så lång tid.

- Straffvärdet för deras brott sjunker också i och med att det har tagit sån tid att få till en fällande dom och det är inte bra, säger Mats Holst.

Både 26-åringen och 24-åringen är välkända inom den nazistiska miljön i Sverige. Båda förekommer i kretsarna kring Svenskarnas parti och är sedan tidigare dömda, bland annat för misshandel.
Johannes Jakobsson

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro