Nazister tar plats i Surahammar

Publicerad 2014-11-03

Adolf Hitler var en "karismatisk statsman". Det hävdade Carolus Motander när han fick en fråga av Sveriges radio om nazistdiktatorn. Motander, som dessutom har ett förflutet i nazistiska Svenskarnas parti, tar på måndagen tillsammans med ytterligare en nazist plats i Surahammars kommunfullmäktige.

Resultatet av att Sverigedemokraterna gick till val med öppna vallistor i Surahammar blev att tre personer med nazistsympatier eller som förnekat Förintelsen tog mandat som tillhörde Sverigedemokraterna. Carolus Motander, Sebastian Tapper och Roberth Ström valdes in med personröster. Roberth Ström, som tidigare uteslutits från Sverigedemokraterna, har meddelat till kommunen att han avsäger sig uppdraget.

På måndagskvällen när Surahammars kommunfullmäktige öppnas väntas dock Carolus Motander och Sebastian Tapper infinna sig. Motander har varit aktiv i nazistiska Svenskarnas parti. Han kandiderade för partiet i riksdagsvalet 2010. På Facebook uppger han att han röstade på Svenskarnas parti även i årets val och poserar dessutom på en bild framför Svenskarnas partis flagga. Motander dömdes 2013 till 200 timmars samhällstjänst och skadestånd för utpressning och bedrägeri. Efter domen uteslöts han ur Svenskarnas parti.

Till Sveriges radio har Motander sagt att han, trots att han uteslutits ur Svenskarnas parti, fortfarande stöder partiet. Han uppger att han inte är främmande för att kalla sig nationalsocialist och på frågan om vad han tycker om Adolf Hitler svarade Motander:

– Han var väl en karismatisk statsman som styrde Tyskland mellan 33 och 45.

Sebastian Tapper, som också väntas ta plats i kommunfullmäktige på måndagskvällen, är bekant med Motander. Han dömdes nyligen för att ha slagit en kvinna i ansiktet med flera knytnäveslag och fällt henne till marken. Domen har överklagats till Svea Hovrätt. På sin Facebook har han gillamarkerat Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson, samma sak har han gjort med riksdagskandidaten för partiet, Björn Björkqvist. Dessutom gillar Tapper en podcast, som drivs av ledande aktivister för Svenskarnas parti. Han "gillar" även vit makt-bandet Pluton Svea och den rasideologiska bloggportalen Motpol. Tapper är enligt Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson inte heller medlem i Svenskarnas parti.
Daniel Vergara

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA