Nazister tar plats i Surahammar

Publicerad 2014-11-03

Adolf Hitler var en "karismatisk statsman". Det hävdade Carolus Motander när han fick en fråga av Sveriges radio om nazistdiktatorn. Motander, som dessutom har ett förflutet i nazistiska Svenskarnas parti, tar på måndagen tillsammans med ytterligare en nazist plats i Surahammars kommunfullmäktige.

Resultatet av att Sverigedemokraterna gick till val med öppna vallistor i Surahammar blev att tre personer med nazistsympatier eller som förnekat Förintelsen tog mandat som tillhörde Sverigedemokraterna. Carolus Motander, Sebastian Tapper och Roberth Ström valdes in med personröster. Roberth Ström, som tidigare uteslutits från Sverigedemokraterna, har meddelat till kommunen att han avsäger sig uppdraget.

På måndagskvällen när Surahammars kommunfullmäktige öppnas väntas dock Carolus Motander och Sebastian Tapper infinna sig. Motander har varit aktiv i nazistiska Svenskarnas parti. Han kandiderade för partiet i riksdagsvalet 2010. På Facebook uppger han att han röstade på Svenskarnas parti även i årets val och poserar dessutom på en bild framför Svenskarnas partis flagga. Motander dömdes 2013 till 200 timmars samhällstjänst och skadestånd för utpressning och bedrägeri. Efter domen uteslöts han ur Svenskarnas parti.

Till Sveriges radio har Motander sagt att han, trots att han uteslutits ur Svenskarnas parti, fortfarande stöder partiet. Han uppger att han inte är främmande för att kalla sig nationalsocialist och på frågan om vad han tycker om Adolf Hitler svarade Motander:

– Han var väl en karismatisk statsman som styrde Tyskland mellan 33 och 45.

Sebastian Tapper, som också väntas ta plats i kommunfullmäktige på måndagskvällen, är bekant med Motander. Han dömdes nyligen för att ha slagit en kvinna i ansiktet med flera knytnäveslag och fällt henne till marken. Domen har överklagats till Svea Hovrätt. På sin Facebook har han gillamarkerat Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson, samma sak har han gjort med riksdagskandidaten för partiet, Björn Björkqvist. Dessutom gillar Tapper en podcast, som drivs av ledande aktivister för Svenskarnas parti. Han "gillar" även vit makt-bandet Pluton Svea och den rasideologiska bloggportalen Motpol. Tapper är enligt Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson inte heller medlem i Svenskarnas parti.
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro