svp

Det blev våldsamt när Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson höll möte i Malmö. Mötet inledde partiets valturné. (Foto: Oscar Schau)

Nazisters valturné invigdes med kaos och våld

Publicerad 2014-08-23

Det blev våldsamt när nazistiska Svenskarnas parti, före detta Nationalsocialistisk front, inledde sin landsomfattande torgmötesturné på Limhamnstorget i Malmö. Svenskarnas partis möte var extra känsligt efter vårens nazistkopplade knivdåd i staden.

Stämningen blev hätsk när en skara på cirka sju nazister anlände till Limhamnstorget och möttes av en stor motdemonstration på runt 800 motdemonstranter. Under burop och haglande föremål talade Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson i en timme för att sedan lämna platsen. Fem personer blev i möte med polisen skadade, däribland några allvarligt, och förda till sjukhus då de bland annat blivit nedridna. En person blev överkörd av en polisbuss.

Även Svenska kyrkan gjorde flera manifestationer för tolerans och mångfald. Under Svenskarnas partis torgmöte höll kyrkan mässa med fokus på alla människors lika värde och bland folk gick kören "Psalmer mot nazism" runt för att enligt dem visa hur kristna samlas för människovärde då rasismen i världen växer. Granne med torget ligger Limhamns församlingshus där Svenska kyrkan också valt att hissa regnbågsflaggan som en manifestation mot intolerans och rasism.

– Vi har inga klockor att ringa i så vi gör detta i stället. Det är en markering för vad kyrkan och kristendomen står för, säger Kent Wisti, präst i Limhamns församling till Expo.

Fem personer sitter nu gripna för våld mot tjänsteman, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.

Under förmiddagen besökte även Svenskarnas parti Ystad där en lugn motdemonstration på cirka 150 demonstranter väntade för att visa sitt missnöje. Partiets mötesturné fortsätter under kvällen i Helsingborg. Dessutom planerar nazisterna fler möten på ett 20-tal orter under nästa vecka.
Oscar Schau

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA