svp

Det blev våldsamt när Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson höll möte i Malmö. Mötet inledde partiets valturné. (Foto: Oscar Schau)

Nazisters valturné invigdes med kaos och våld

Publicerad 2014-08-23

Det blev våldsamt när nazistiska Svenskarnas parti, före detta Nationalsocialistisk front, inledde sin landsomfattande torgmötesturné på Limhamnstorget i Malmö. Svenskarnas partis möte var extra känsligt efter vårens nazistkopplade knivdåd i staden.

Stämningen blev hätsk när en skara på cirka sju nazister anlände till Limhamnstorget och möttes av en stor motdemonstration på runt 800 motdemonstranter. Under burop och haglande föremål talade Svenskarnas partis ledare Stefan Jacobsson i en timme för att sedan lämna platsen. Fem personer blev i möte med polisen skadade, däribland några allvarligt, och förda till sjukhus då de bland annat blivit nedridna. En person blev överkörd av en polisbuss.

Även Svenska kyrkan gjorde flera manifestationer för tolerans och mångfald. Under Svenskarnas partis torgmöte höll kyrkan mässa med fokus på alla människors lika värde och bland folk gick kören "Psalmer mot nazism" runt för att enligt dem visa hur kristna samlas för människovärde då rasismen i världen växer. Granne med torget ligger Limhamns församlingshus där Svenska kyrkan också valt att hissa regnbågsflaggan som en manifestation mot intolerans och rasism.

– Vi har inga klockor att ringa i så vi gör detta i stället. Det är en markering för vad kyrkan och kristendomen står för, säger Kent Wisti, präst i Limhamns församling till Expo.

Fem personer sitter nu gripna för våld mot tjänsteman, våldsamt upplopp och brott mot knivlagen.

Under förmiddagen besökte även Svenskarnas parti Ystad där en lugn motdemonstration på cirka 150 demonstranter väntade för att visa sitt missnöje. Partiets mötesturné fortsätter under kvällen i Helsingborg. Dessutom planerar nazisterna fler möten på ett 20-tal orter under nästa vecka.
Oscar Schau

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro