svp genre demo

Lars Rosenberg lämnar Ystads kommunfullmäktige. Han menar att han utsatts för en "hetskampanj" efter att det blev känt att han skulle kandidera för nazistiska Svenskarnas parti. (Foto: Expo)

Nazistkandidat lämnar kommunpolitiken

Publicerad 2014-04-25

Lars Rosenberg som sitter som politisk vilde i Ystad på ett sverigedemokratiskt mandat lämnar politiken. Han säger att anledningen till avhoppet är att han utsatts för en "hetskampanj" efter att det uppmärksammats att han vid nästa val skulle kandidera för nazistiska Svenskarnas parti.

Lars Rosenberg valdes in för Sverigedemokraterna i Ystads kommunfullmäktige 2010. Han lämnade kort efter valet partiet som han menade var "toppstyrt". Rosenberg hävdade att hans partikollegor "luras och bedrar". Förra veckan meddelade nazistiska Svenskarnas parti att Rosenberg vid nästa val kommer att kandidera för dem. Svenskarnas parti är ett nazistiskt parti som i offentliga tal och i sina egna mediekanalar öppet sprider antisemitism. I partiprogrammet framgår att partiet är rasideologiskt och antidemokratiskt.

Trots det har Rosenberg hävdat att han felaktigt pekats ut som nazist. Till kommunen skriver han att han blivit utsatt för en "tung och orättfärdig hetskampanj från såväl massmedia som kollegor i kommunfullmäktige", rapporterar Skånskan.

Ordföranden i Ystads kommunfullmäktige Matts Johnsson menar att Rosenberg borde förutsett att det skulle bli uppståndelse när han gick över till Svenskarnas parti. Johansson säger till Skånskan att det känns märkligt att fullmäktige haft en företrädare för ett parti som inte bekänner sig till den demokratiska ordningen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro