svp genre demo

Lars Rosenberg lämnar Ystads kommunfullmäktige. Han menar att han utsatts för en "hetskampanj" efter att det blev känt att han skulle kandidera för nazistiska Svenskarnas parti. (Foto: Expo)

Nazistkandidat lämnar kommunpolitiken

Publicerad 2014-04-25

Lars Rosenberg som sitter som politisk vilde i Ystad på ett sverigedemokratiskt mandat lämnar politiken. Han säger att anledningen till avhoppet är att han utsatts för en "hetskampanj" efter att det uppmärksammats att han vid nästa val skulle kandidera för nazistiska Svenskarnas parti.

Lars Rosenberg valdes in för Sverigedemokraterna i Ystads kommunfullmäktige 2010. Han lämnade kort efter valet partiet som han menade var "toppstyrt". Rosenberg hävdade att hans partikollegor "luras och bedrar". Förra veckan meddelade nazistiska Svenskarnas parti att Rosenberg vid nästa val kommer att kandidera för dem. Svenskarnas parti är ett nazistiskt parti som i offentliga tal och i sina egna mediekanalar öppet sprider antisemitism. I partiprogrammet framgår att partiet är rasideologiskt och antidemokratiskt.

Trots det har Rosenberg hävdat att han felaktigt pekats ut som nazist. Till kommunen skriver han att han blivit utsatt för en "tung och orättfärdig hetskampanj från såväl massmedia som kollegor i kommunfullmäktige", rapporterar Skånskan.

Ordföranden i Ystads kommunfullmäktige Matts Johnsson menar att Rosenberg borde förutsett att det skulle bli uppståndelse när han gick över till Svenskarnas parti. Johansson säger till Skånskan att det känns märkligt att fullmäktige haft en företrädare för ett parti som inte bekänner sig till den demokratiska ordningen.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA