smr genre

Svenska motståndsrörelsens ledare i Dalarna har dömts för hets mot folkgrupp. (Foto: Expo)

Nazistledare döms för judehat

Publicerad 2014-06-13

Svenska motståndsrörelsens ledare i Dalarna Pär Sjögren har dömts efter att på Twitter hetsat mot judar. Sjögren får stöd av nazistiska Svenskarnas partis nyhetssajt som kritiserar domen.

Pär Sjögren döms till böter på 5000 kronor för att ha hetsat mot judar "Död åt sion. Leve Gyllene gryning!", skrev han på Twitter i oktober 2013. I september publicerade han en nidbild på judar, något som han också dömdes för.

Sjögren har till sitt försvar hävdat att flera personer har tillgång hans Twitterkonto och att han inte vet vad som menas med "sion".

Falu tingsrätt köper inte Sjögrens förklaring: "Uttalandet 'Död åt Sion' ska uppenbarligen tolkas som ett uttalande emot judendomen, då Sion symboliserar det judiska folkets koppling till Israel och är ett begrepp som används för judar och den judiska världen i allmänhet. I synnerhet mot bakgrund av inläggets efterföljande uttalande 'Leve Gyllene Gryning' – vilket utgör en hyllning till det grekiska nynazistiska partiet, är det tydligt att Pär Sjögrens syfte måste ha varit att uttrycka missaktning och hot mot judar. " skriver tingsrätten.

Sjögren döms också för den antisemtiska nidbilden. "Bilden är tydligt gjord i samma stil som nazistiska anti-semitiska propagandabilder vilka karikerar judiska personer. Att det rör sig om en nidbild av en jude framgår även av en davidsstjärna på karaktärens mössa." slår tingsrätten fast.

Pär Sjögren dömdes för hets mot folkgrupp i två fall till 100 dagsböter på 50 kronor vardera. Sjögren får nu stöd av en nyhetssajt som ägs av nazistiska Svenskarnas parti. Under rubriken "Skamlig hetsdom i Falutingsrätt" hävdar chefredaktören Björn Björkqvist att Sjögrens inlägg kan tolkas som kritik mot den "judiska lobbyn" och menar att Gyllene gryning-anhängare fängslats efter "judiska gruppers påtryckningar."

Svenskarnas parti som till medier försökt tona ned sin nazistiska ideologi sprider frekvent liknande former av antisemitiska konspirationsteorier på sin nyhetssajt. Björkqvist försvarar även Sjögren för hans antisemitiska nidbild. Han hävdar att det handlat om kritik mot sverigedemokraterna som de senaste åren "fått ett allt starkare judiskt inflytande."

" Det finns sålunda en riktighet i att ifrågasätta om det tidigare nationalistiska partiet låtit sig hamna i händerna på judar eller sionister.", skriver han.

Pär Sjögren är sedan tidigare dömd för flera brott. Nyligen dömdes han för ofredande avvänsterpolitikern Daniel Riazat i samband med en attack mot ett antirasistiskt möte. Han är även dömd för misshandel, olaga hot och ofredande. Han har också dömts för hemfridsbrott och narkotikabrott. I mars förra året anhölls han misstänkt för grov misshandel efter att en 18-åring misshandlades i samband med att Svenska motståndsrörelsen delade ut flygblad i Gävle. Men den utredningen lades ned.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro