smr

Åtal har väckts mot sju av de aktivister från Svenska motståndsrörelsen som var inblandade i attacken mot antinazister i Kärrtorp. (Foto Expo)

Nazistledare hördes av rätten

Publicerad 2014-03-05

Rättegångarna mot nazisterna i Kärrtorp fortsätter. Trots åklagarens bevis: Svenska motståndsrörelsens hävdar på sin hemsida att organisationen inte stod bakom attackerna.

Rättegångarna mot nazisterna från Svenska motståndsrörelsen, SMR,som attackerade en antinazistisk demonstration i Kärrtorp i december förra året började förra veckan. På tisdagen förhördes de tre som misstänks ha haft en ledande roll i attacken.

Två av dem bekräftade att de båda haft rollen som "nästechef" eller "gruppchef" inom SMR. Medan den tredje hävdade att åklagaren hade fel, och att han i själva verket inte haft den rollen.

Enligt Expressen ska en av dem under rättegången ha sagt att han inte var där som "nästechef" utan som privatperson. När polisen spelade upp filmer som visade hur nazistledarna skrek hyllningar till Adolf Hitler sa han att han inte visste vad det var för filmer. Han ska även ha sagt att trots att hans roll i motdemonstrationen inte var att leda och organisera de andra kan hans närvaro ha inspirerat aktivisterna till att begå våldshandlingarna.

På Svenska motståndsrörelsens hemsida Nordfront står det att motdemonstrationen inte organiserades av SMR.

"En av de som hördes bekräftade att han är gruppchef i Motståndsrörelsen och att han skickat ut massutskick av SMS för att få människor att delta i en demonstration mot den antirasistiska demonstrationen som hölls i Kärrtorp den 15 december. Mannen menade dock att motdemonstrationen inte organiserades av Motståndsrörelsen utan var ett lokalt initiativ som till stor del organiserades via internet efter att det blivit känt att Linje 17 skulle anordna en demonstration mot Motståndsrörelsen i Kärrtorp."

I dagsläget är det sju personer som åtalats för sin inblandning. Rättegången mot dem fortsätter på torsdag.

Polisen utreder även ytterligare 27 personer, misstänkta för deras inblandning i attacken i Kärrtorp. Till Expressen säger Ulf Söderström att det inte kan uteslutas att fler högerextrema grips.
Bilan Osman

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA