smr

Samtliga nazister i Svenska motståndsrörelsen som åtalats för attacken i Kärrtorp förra året döms för våldsamt upplopp.

Nazistledaren i Kärrtorp döms till fängelse

Publicerad 2014-03-26

Samtliga av de sju aktivister i Svenska motståndsrörelsen som åtalats för attacken i Kärrtorp döms för våldsamt upplopp. Tre av aktivisterna döms till fängelse i åtta till sex månader. Ledaren för organisationen i Stockholm, Emil Hagberg, kommer att sitta häktad till domen vinner laga kraft.

Det var den 15 december förra året som flera aktivister i Svenska motståndsrörelsen attackerade en antinazistisk manifestation i Kärrtorp. Ett 30-tal greps efter händelsen misstänkta för våldsamt upplopp. Svenska motståndsrörelsens ledare i Stockholm, Emil Hagberg, har suttit häktad sedan attacken. Han döms för våldsamt upplopp till åtta månaders fängelse och kommer att fortsätta sitta häktad tills domen vinner laga kraft.

Ytterligare två aktivister, Joakim Blixt Eriksson och Peter Jusztin, som har ledande positioner i Svenska motståndsrörelsen i Stockholm döms till sex månaders fängelse vardera för våldsamt upplopp.

I domen konstateras att det är "uppenbart" att det var Svenska motståndsrörelsen som angrep den antinazistiska manifestationen. Tingsrättens ordförande Claudia Vadaszi, uppger i ett pressmeddelande att Svenska motståndsrörelsens aktivister "så snart de anlände till torget börjat springa och kasta flaskor" mot manifestationen.

Åklagaren menade att Emil Hagberg varit anförare vid upploppen vilket skulle kunna innebära ett högre straff. Tingsrätten menar dock att hans roll vid upploppen inte kunde bevisas. Även Peter Jusztin frias från åtalet som anförare.

Jusztin anklagades även för att vara anstiftare för upploppen tillsammans med Blixt Eriksson. Även detta menade tingsrätten inte gick att bevisa. Anledningen är att de SMS där de uppmanat aktivister att ansluta sig till Kärrtorp inte skickats ut till tillräckligt många.

Ytterligare fyra aktivister dömdes i Södertörns tingsrätt för våldsamt upplopp.
En 18-åring, en 17-åring och en 16-åring döms ungdomstjänst och ytterligare en 17-åring döms till ungdomsvård.

Två av aktivsterna som dömdes, en 17-åring och Peter Jusztin döms även för andra brott än våldsamt upplopp. 17-åringen döms för hets mot folkgrupp i anslutning till Kärrtorp. Peter Jusztin döms för brott mot vapenlagen och vapenbrott som inte är kopplade till attacken i Kärrtorp.

Onsdagens dom är en deldom eftersom fler aktivister kan komma att åtalas för attacken i Kärrtorp.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro