smr

Samtliga nazister i Svenska motståndsrörelsen som åtalats för attacken i Kärrtorp förra året döms för våldsamt upplopp.

Nazistledaren i Kärrtorp döms till fängelse

Publicerad 2014-03-26

Samtliga av de sju aktivister i Svenska motståndsrörelsen som åtalats för attacken i Kärrtorp döms för våldsamt upplopp. Tre av aktivisterna döms till fängelse i åtta till sex månader. Ledaren för organisationen i Stockholm, Emil Hagberg, kommer att sitta häktad till domen vinner laga kraft.

Det var den 15 december förra året som flera aktivister i Svenska motståndsrörelsen attackerade en antinazistisk manifestation i Kärrtorp. Ett 30-tal greps efter händelsen misstänkta för våldsamt upplopp. Svenska motståndsrörelsens ledare i Stockholm, Emil Hagberg, har suttit häktad sedan attacken. Han döms för våldsamt upplopp till åtta månaders fängelse och kommer att fortsätta sitta häktad tills domen vinner laga kraft.

Ytterligare två aktivister, Joakim Blixt Eriksson och Peter Jusztin, som har ledande positioner i Svenska motståndsrörelsen i Stockholm döms till sex månaders fängelse vardera för våldsamt upplopp.

I domen konstateras att det är "uppenbart" att det var Svenska motståndsrörelsen som angrep den antinazistiska manifestationen. Tingsrättens ordförande Claudia Vadaszi, uppger i ett pressmeddelande att Svenska motståndsrörelsens aktivister "så snart de anlände till torget börjat springa och kasta flaskor" mot manifestationen.

Åklagaren menade att Emil Hagberg varit anförare vid upploppen vilket skulle kunna innebära ett högre straff. Tingsrätten menar dock att hans roll vid upploppen inte kunde bevisas. Även Peter Jusztin frias från åtalet som anförare.

Jusztin anklagades även för att vara anstiftare för upploppen tillsammans med Blixt Eriksson. Även detta menade tingsrätten inte gick att bevisa. Anledningen är att de SMS där de uppmanat aktivister att ansluta sig till Kärrtorp inte skickats ut till tillräckligt många.

Ytterligare fyra aktivister dömdes i Södertörns tingsrätt för våldsamt upplopp.
En 18-åring, en 17-åring och en 16-åring döms ungdomstjänst och ytterligare en 17-åring döms till ungdomsvård.

Två av aktivsterna som dömdes, en 17-åring och Peter Jusztin döms även för andra brott än våldsamt upplopp. 17-åringen döms för hets mot folkgrupp i anslutning till Kärrtorp. Peter Jusztin döms för brott mot vapenlagen och vapenbrott som inte är kopplade till attacken i Kärrtorp.

Onsdagens dom är en deldom eftersom fler aktivister kan komma att åtalas för attacken i Kärrtorp.
Daniel Vergara

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA