Nazistveteran bakom terrordåd i USA

Publicerad 2014-04-15

Morden på tre amerikanska judar i Kansas har väckt starka reaktioner. Morden utreds som ett hatbrott och förövaren Frazier Glenn Miller har en lång bakgrund i vit makt-miljön.

Frazier Glenn Miller, också känd som Frazier Glenn Cross, öppnade i söndags först eld utanför det judiska centret i Overland park. Där sköt han ihjäl en 14-årig pojke och hans farfar. Ett ögonvittne uppger till CNN att Miller frågat sina offer om de var judar och skjutit de som svarat ja.

Efter morden vid det judiska centret begav sig mördaren till ett judisk äldreboende i närheten där han sköt ihjäl en 70-årig kvinna. Vid gripandet skrek Miller "Heil Hitler" och morden utreds som hatbrott. Frazier Glenn Miller har en lång historia i vit makt miljön och är dömd för flera brott.

Människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center har länge följt Millers aktiviteter i vit makt miljön och har sammanställt en artikel om honom. Redan på 70-talet var Miller aktiv i högerextrema partier bland annat det Nationalsocialistiska partiet som var involverade i mord på kommunistiska aktivister.

På grund av sitt högerextrema engagemang tvingades Frazier Glenn Miller 1979 att lämna sitt uppdrag inom militären. Då hade han tjänstgjort i 20-år och bland annat fått erfarenhet från Vietnamnkriget.

På 1980 talet grundade Miller Ku Klux klan-avdelningen Carolina Knights. Visionen var att bilda en "fri stat" i Carolina som skulle vara "helt vit". Fienderna, enligt Miller, var afroamerikaner och judar.

1984 stämdes Miller av människorättsorganisationen Southern Poverty Law Center för att han drev en paramilitär organisation och använde sig av skrämseltaktik mot afroamerikaner. Vad som då inte var känt för Southern Poverty Law Center eller rättsväsendet var att Miller under denna period också hade kontakt med den nazistiska terrororganisationen The Order. Terrorgruppens aktivister mördade den judiska programledaren Alan berg bara dagar efter stämningen mot Miller. En ledare i The Order hade 1984 gett Miller 200 000 dollar. Pengar som kom från ett rån.

1985 ingicks ett avtal mellan Miller och Southern Poverty Law Center som bland annat förhindrade Miller från att använda Carolina Knights för att bedriva paramilitär verksamhet. En månad senare bildade Miller en ny grupp kopplad till Ku Klux Klan. "Det vita patriotpartiet". Det dröjde mindre än ett år innan Miller brutit avtalet med Southern Poverty Law Center. Människorättsorganisationen kunde visa upp fotobevis på amerikanska marinsoldater som tränade upp Millers medlemmar.

Miller dömdes till fängelse efter en rättegång där Southern Poverty Law Centers grundare deltog som vittne. Miller släpptes mot borgen i väntan på att hans överklagande skulle behandlas och 1987 försvann han.

På flykt skickade Miller ett brev till aktivister i vit makt-miljön där han uppmanade till krig och till mord. På dödslistan fanns Southern Poverty Law Centers grundare, men även uppmaningar till mord på judar, afroamerikaner och domare. Brevet undertecknades av Miller som beskrev sig som en "lojal medlem av The Order".

FBI grep sedermera Miller tillsammans med flera nazister vid en vapengömma. Miller dömdes 1988 till fängelse i fem år. Han hade lyckats få ned straffet efter att ha vittnat mot 14 ledare i vit makt-miljön. Han dömdes bland annat för brott mot vapenlagen och för att ha planerat att mörda Southern Poverty Law Centers grundare, men också för planer på rån och att tillskansa sig stulna vapen. Efter tre år släpptes han.

Efter att Miller kommit ut har han varit bannlyst från delar av vit makt-miljön. Miller har dock hela tiden fortsatt att sprida rasidéer och grov antisemitism. På senare tid har han försökt ta sig in i politiken, men utan någon framgång. 2010 ställde han upp i Missouris senatsval. I valet fick han sju av två miljoner röster. Hans valkampanj var grovt antisemitisk med löften om att "exponera den judiska dominansen i regeringen, massmedier och på banker. Miller har även nära kontakt med nazisten Kevin W. Harpham som 2011 planerade ett bombattentat mot en parad på minnesdagen av Martin Luther King JR.
Daniel Vergara

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro