nick griffin

Nick Griffin tidigare ledare för British National party utesluts efter internastrider. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. (Foto Expo)

Nick Griffin utesluten ur British National Party

Publicerad 2014-10-06

Nick Griffin förlorade nyligen partiledareposten för högerextrema British National party. Nu har han uteslutits ur partiet. Han anklagas för splittring och för att ha läckt uppgifter om partikollegor till pressen.

British National party, BNP, har mött bakslag efter bakslag de senaste åren. Efter EU-valet förlorade det sin plattform i Europaparlamentet där Nick Griffin suttit som ledamot. 2013 blev det brittiska kommunvalet ett katastrofval för British National party.

I juli i år tvingades Nick Griffin efter 15 år att lämna ordförandeposten. Han ersattes av Adam Walker som uppmärksammats i brittiska medier för att han tidigare i år stängdes av på livstid från att arbeta som lärare. Avstängningen kom efter att Walker fått en villkorlig fängelsedom för att muntligt ha skymfat tre skolpojkar, jagat dem med sin bil och skurit sönder däcken på deras cyklar.

British National Party anklagar Griffin för att han i egenskap av hedersordförande skapat osämja för att på så sätt splittra partiet i olika fraktioner. Han anklagas även för att ha hotat partimedlemmar. Griffin påstås dessutom ha sammanställt "rapporter" med lögner om partiets ekonomi och om "nyckelfigurer i partiet". Dessa "rapporter" ska Griffin sedan ha sett till att de "läckt ut".
Daniel Vergara

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro