Nolltoleransen finns bara på papper

Publicerad 2014-09-06

Expos granskning visar att den så kallade nolltoleransen bara finns på papper. I verkligheten är det som partiet klassat som ideologiskt avvikande betydligt vanligare än vad man vill få det att framstå som. Det är en del av partiet.

På sin profilbild stoltserar hon med att hon är aktiv sverigedemokrat bland det hon gillar på Facebook. Hon har klickat i att hon gillar partiledaren Jimmie Åkesson, den populära sidan "Sverigedemokraterna i riksdagen? - ja tack", flera sverigedemokratiska lokalavdelningar och distrikt. Hon gillar rocksångaren Meat Loaf, ett kaffemärke, flera matvarubutiker samt det nazistiska Svenskarnas parti och det numer nedlagda (enligt Sverigedemokraterna "kryptonazistiska") Nationaldemokraterna.

Hon heter Susanne Johansson och hon kandiderar till kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna i Säffle. Hon är en av de 262 kandidater som ingår i Expos granskning av de som brutit mot partiets riktlinjer som ideologisk renlärighet.
Facebook och andra sociala medier är en av valrörelsens allra viktigaste arenor. Det är här politikerna kommunicerar till sina väljare och sympatisörer. I denna virtuella värld visar människor också en glimt av vilka de är. Vilken musik lyssnar man på, vilken favoritfilmen är och var står man politiskt. På Facebook berättar medlemmarna vilka de är genom att publicera bilder, statusuppdateringar men också genom så kallade gillasidor.

Hur är man själv? Kan man stå för allt man gillar och postat på Facebook. För det mesta ja. Själva tanken är ju att man visar upp sig själv. Men någon gång kanske man klickade "fel" eller så vill man följa något, för att man snarare är intresserad än att man gillar det.

Men alla är inte kandidater i ett stundande val, då förväntningarna på politisk tydlighet är högre än hos den vanlige Facebook-användaren.

Och alla är inte sverigedemokrater.

För där är riktlinjerna från toppen tydliga. Så här skrev partisekreterare Björn Söder i ett irriterat brev till medlemmarna förra året "Att 'gilla' något på Facebook är, oavsett hur man själv ser på det, att beteckna som ett ställningstagande": I samma brev slår Söder fast att han varje vecka får höra om medlemmar som uppträder "olämpligt" i sociala medier.

Att då en tredjedel av de kandidater vars delningar och gilla-sidor som Expo kunnat ta del av sprider det som partiet klassat som ideologiskt avvikande är graverande.
Att det bland partiets kandidater återfinns en uppsjö personer som enligt Söders egen devis tar ställning för nazism, antisemitism, våldsbejakande extremism och rasideologi är ett uppenbart tecken på att den så kallade nolltoleransen bara finns på papper. I verkligheten är det som partiet klassat som ideologiskt avvikande betydligt vanligare än vad man vill få det att framstå som. Det är en del av partiet.
Alexander Bengtsson

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro