pol bnp nick griffin

Nick Griffin lämnar posten som partiledare för British National Party. (Foto: Expo)

Ny partiledare för BNP

Publicerad 2014-07-22

Efter att British National Party successivt tappat stöd och förlorat sin representation i Europaparlamentet byts partiledaren Nick Griffin ut mot Adam Walker.

I ett uttalande på partiets hemsida säger Nick Griffin att det efter 15 år som partiledare är dags att han lämnar sin plats. Han skyller den senaste tidens valfiaskon på att partiet Ukip tagit dess väljare.

British National Party har de senaste åren fått allt svårare att mobilisera sina väljare. I Europaparlamentsvalet för två månader sen förlorade Griffin sitt mandat.

Svarta rubriker har följt Nick Griffins politiska karriär. Under senare år har han varit aktiv i olika nationella samarbeten och bland annat haft goda kontakter med det numera nedlagda svenska partiet Nationaldemokraterna. Han har även talat på högerextrema manifestationer i Sverige.

Den tidigare vice partiledaren Adam Walker tar över ledarrollen. Han uppmärksammas i brittiska medier för att han tidigare i år stängdes av på livstid från att arbeta som lärare. Avstängningen kom efter att Walker fått en villkorlig fängelsedom för att muntligt ha skymfat tre skolpojkar, jagat dem med sin bil och skurit sönder däcken på deras cyklar med kniv, rapporterar The Guardian.
Anders Dalsbro

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA