pol bnp nick griffin

Nick Griffin lämnar posten som partiledare för British National Party. (Foto: Expo)

Ny partiledare för BNP

Publicerad 2014-07-22

Efter att British National Party successivt tappat stöd och förlorat sin representation i Europaparlamentet byts partiledaren Nick Griffin ut mot Adam Walker.

I ett uttalande på partiets hemsida säger Nick Griffin att det efter 15 år som partiledare är dags att han lämnar sin plats. Han skyller den senaste tidens valfiaskon på att partiet Ukip tagit dess väljare.

British National Party har de senaste åren fått allt svårare att mobilisera sina väljare. I Europaparlamentsvalet för två månader sen förlorade Griffin sitt mandat.

Svarta rubriker har följt Nick Griffins politiska karriär. Under senare år har han varit aktiv i olika nationella samarbeten och bland annat haft goda kontakter med det numera nedlagda svenska partiet Nationaldemokraterna. Han har även talat på högerextrema manifestationer i Sverige.

Den tidigare vice partiledaren Adam Walker tar över ledarrollen. Han uppmärksammas i brittiska medier för att han tidigare i år stängdes av på livstid från att arbeta som lärare. Avstängningen kom efter att Walker fått en villkorlig fängelsedom för att muntligt ha skymfat tre skolpojkar, jagat dem med sin bil och skurit sönder däcken på deras cyklar med kniv, rapporterar The Guardian.
Anders Dalsbro

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro