smr

Ytterligare nio nazister har åtalats för attacken mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp. (Foto Expo)

Nya åtal efter nazisattacken i Kärrtorp

Publicerad 2014-11-13

Ytterligare nio nazister har åtalats för attacken mot den antirasistiska demonstrationen i Kärrtorp den 15 december 2013. Sedan tidigare är sju personer åtalade och sju har redan dömts för bland annat våldsamt upplopp.

Dessa åtalas

  • Av de sexton åtalade för attacken mot en antirasistisk manifestation i Kärrtorp är tolv sedan tidigare dömda för brott. De vanligaste brotten är våldsbrott och vapenbrott. Merparten av de brott de begått går att koppla till deras engagemang inom den nazistiska rörelsen. Expo Idag har sammanställt de åtalades brottshistorik.
I november har åklagare lämnat in stämningsansökan mot nio aktivister i Svenska motståndsrörelsen som misstänks för våldsamt upplopp i samband med att nazistorganisationen attackerade en antirasistisk manifestation i Kärrtorp. Aktivisterna anklagas för att ha kastat flaskor och stenar och en del av dem har enligt åtalet varit beväpnade med påkar och sköldar.

En 20-åring och en 21-åring misstänks dessutom för hets mot folkgrupp i samband med händelsen efter att ha gjort Hitlerhälsningar.

Tidigare har sju aktivister i Svenska motståndsrörelsen åtalats efter Kärrtorp. De innebär att totalt sexton nazister nu är åtalade och inväntar rättegång.

I mars dömdes tre ledande aktivister i nazistorganisationen till fängelse för attacken i Kärrtorp och ytterligare fyra dömdes till ungdomsvård eller ungdomstjänst för våldsamt upplopp. En aktivist ur den antirasistiska demonstrationen har även dömts till fängelse för mordförsök under sammandrabbningarna.

Flera bland de nio aktivister som nu åtalas misstänks dessutom för ytterligare brott som begåtts vid andra tillfällen. Det handlar bland annat om misshandel, flera fall av hets mot folkgrupp, vapenbrott och stöld och de flesta brotten har begåtts i samband med nazistiska aktiviteter.

Två 20-åringar åtalas för brott som begicks när Svenska motståndsrörelsen höll ett torgmöte i Umeå i september 2013. En av 20-åringar åtalas för att ha uttalat sig nedsättande om judar och gjort Hitlerhälsningar. En annan 20-åring misstänks för att ha kastat en flaska på en kvinna och för att ha heilat och ha uttalat sig nedsättande om judar.

Inget datum för rättegången är ännu satt.
Mikael Ekman, Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA