Nya avhopp i SD

Publicerad 2014-04-16

Kommunfullmäktigeledamoten Peter Fink i Eslöv lämnar Sverigedemokraterna för att bli politisk vilde. Finks mandat är ett av flera som Sverigedemokraterna den senaste tiden förlorat kontrollen över.

Peter Fink har skrivit i ett brev till Eslövs kommunfullmäktige att han lämnat Sverigedemokraterna, men att han vill sitta kvar i kommunfullmäktige "utan parti". Fink vill även behålla sin plats i Servicenämnden och vård- och omsorgsnämnden. Till Skånskan är Fink förtegen om anledningen till att han valt att lämna partiet. Fink har tidigare uppmärksammats för olika politiska utspel. Han har hävdat att ensamkommande flyktingbarns resa till Sverige kostar Eslöv mycket pengar och "belastar miljön". I en motion från 2012 krävde han dessutom att de politiker som var för ett flyktingmottagande skulle ta emot ensamkommande barn i sina hem. Även hans son, Florian Fink, som sitter i Eslövs servicenämnd för Sverigedemokraterna blir politisk vilde.

Fink har även krävt att alla som bygger nytt hus ska tvingas ha solceller på taket för att slippa fler vindkraftverk. 2011 tyckte han att kostchefen i Eslöv skulle fråntas alla befogenheter eftersom denna avstyrkt en av hans motioner, rapporterar Skånskan.

Den senaste tiden har Sverigedemokraterna förlorat kontrollen över flera mandat.

För ett par veckor sedan uppgav Tomas Fredriksson i Olofström att han lämnat partiet, men sitter kvar som politisk vilde i kommunfullmäktige och landstinget i Blekinge. Fredriksson har varit kritisk till sin distriktsordförande Ola Svensson och flera gånger krävt att han avsätts som gruppledare i landstinget. Fredriksson har även kritiserat partiledningens höga löner och då i synnerhet Jimmie Åkessons.

I början av april lämnade Gerd Wall Vadstenas kommunfullmäktige. Hon hade tidigare uteslutits från Sverigedemokraterna efter att Expressen i slutet av förra året avslöjat att hon hetsat mot romer på en rasistisk nätsajt.

Den 11 april meddelades att Lars Rosenberg i Ystads kommunfullmäktige gått över till nazistiska Svenskarnas parti. Rosenberg sitter på ett sverigedemokratiskt mandat, men har den senaste tiden suttit som en politisk vilde. Bara dagar innan hade Expo Idag rapporterat om att Reine Wikström tagit plats på ett sverigedemokratiskt mandat i Mölndal. Wikström har en bakgrund i såväl Sverigedemokraterna som vit makt-miljön och på Facebook visar han stöd för nazistiska Svenskarnas parti.

Expo Idag har sökt Peter Fink för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA