Nyvald SD-ordförande hotade man med kniv

Publicerad 2014-02-17

Pierre Holm Petersson som dömts för att ha tryckt upp en kniv mot en mans hals har valts till ordförande för Sverigedemokraterna i Motala/Vadstena. Petersson är en av flera partiföreträdare i Östergötlands distrikt som dömts för olaga hot.

2010 dömdes Pierre Holm Petersson till samhällstjänst för olaga hot då han efter en dispyt tryckt en kniv mot en mans ansikte. Petersson vägrade godta sin samhällstjänst och fick istället avtjäna tre månader i fängelse. Expo Idag uppmärksammade domen 2012 och då hade han en ledande ställning i Sverigedemokratisk ungdom i Östergötland. Nyligen valdes han till ordförande för Sverigedemokraterna i Motala/Vadstena.

– Det är givetvis ett problem att ha en sån bakgrund men vi vet ju att han ångrar det där väldigt mycket. Man måste ju kunna gå vidare även om man har en sån bakgrund, säger distriktsordförande Markus Wiechel till Nyheter 24.

När Expo Idag 21012 granskade kriminaliteten inom Sverigedemokraterna och ungdomsförbundet i Östergötland framkom det att flera av deras företrädare dömts för brott. Kommunfullmäktigeledamoten i Kinda, Christian Nordin Olsson dömdes 2006 för två fall av olaga hot. Han hade hotat en man med kniv i samband med ett svartsjukedrama. För samma händelse dömdes också en annan person med ledande ställning inom Sverigedemokratisk ungdom. Markus Wiechel sa, när Expo Idag uppmärksammade domen, att han visste att Nordin Olsson var dömd, men inte att en kniv var inblandad i händelsen.

- Det blir allvarligare när en kniv varit inblandad, sa Markus Wiechel som även uppgav att partiet skulle utreda Olsson.

Nästan ett år senare sitter Nordin Olsson kassör i Sverigedemokraternas distriktsstyrelse i Östergötland. Markus Wiechel dömdes själv för förtal 2010.

Expo Idag har under dagen sökt Markus Wiechel för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro