Nyvald SD-ordförande hotade man med kniv

Publicerad 2014-02-17

Pierre Holm Petersson som dömts för att ha tryckt upp en kniv mot en mans hals har valts till ordförande för Sverigedemokraterna i Motala/Vadstena. Petersson är en av flera partiföreträdare i Östergötlands distrikt som dömts för olaga hot.

2010 dömdes Pierre Holm Petersson till samhällstjänst för olaga hot då han efter en dispyt tryckt en kniv mot en mans ansikte. Petersson vägrade godta sin samhällstjänst och fick istället avtjäna tre månader i fängelse. Expo Idag uppmärksammade domen 2012 och då hade han en ledande ställning i Sverigedemokratisk ungdom i Östergötland. Nyligen valdes han till ordförande för Sverigedemokraterna i Motala/Vadstena.

– Det är givetvis ett problem att ha en sån bakgrund men vi vet ju att han ångrar det där väldigt mycket. Man måste ju kunna gå vidare även om man har en sån bakgrund, säger distriktsordförande Markus Wiechel till Nyheter 24.

När Expo Idag 21012 granskade kriminaliteten inom Sverigedemokraterna och ungdomsförbundet i Östergötland framkom det att flera av deras företrädare dömts för brott. Kommunfullmäktigeledamoten i Kinda, Christian Nordin Olsson dömdes 2006 för två fall av olaga hot. Han hade hotat en man med kniv i samband med ett svartsjukedrama. För samma händelse dömdes också en annan person med ledande ställning inom Sverigedemokratisk ungdom. Markus Wiechel sa, när Expo Idag uppmärksammade domen, att han visste att Nordin Olsson var dömd, men inte att en kniv var inblandad i händelsen.

- Det blir allvarligare när en kniv varit inblandad, sa Markus Wiechel som även uppgav att partiet skulle utreda Olsson.

Nästan ett år senare sitter Nordin Olsson kassör i Sverigedemokraternas distriktsstyrelse i Östergötland. Markus Wiechel dömdes själv för förtal 2010.

Expo Idag har under dagen sökt Markus Wiechel för en kommentar.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA