Bildspelet är från ryggvändar-protesterna i Eskilstuna när Jimmie Åkesson var där för att tala den 8 maj.

Ort efter ort vänder Åkesson ryggen

Publicerad 2014-05-16

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fortsätter sin EU-valsturne och på många platser möts han av ryggvändar-protester. "Vi vänder rasismen ryggen" är budskapet runt om i Sverige. På fredagen protesterade tusentals mot Åkesson i Gävle.

Minst 1000 personer hade samlat i Gävle på fredagen för att protestera mot Jimmie Åkesson som var i staden som ett led i sin EU-valskampanj. De flesta av dem som samlats deltog i en tyst manifestation mot Sverigedemokraternas partiledare och vände honom ryggen.

– För mig är det självklart att stå här och visa hur viktigt det här är. Alla ska få gå här på gatorna och känna sig välkomna. Jag ogillar hur Sverigedemokraterna ser på människors lika värde, etnicitet och människors rätt att vara här i Sverige, säger Hanna John Parto, som deltog i protesten till Gefle Dagblad. Liknande protester genomfördes i Bollnäs och Sandviken.

Expo Idag har tidigare uppmärksammat många av de tysta protesterna mot Sverigedemokraterna och dess politik. Förra fredagen skrev Expo Idag om hur lokalbor vänt Åkesson ryggen i Eskilstuna, Södertälje, Strängnäs och Arboga. Tidigare hade Åkesson mötts av de tysta protesterna i Jönköping, Nässjö och Karlskrona. Då sa Belma Puskar i det antirasistiska initiativet Tillsammans Karlskrona om protesten:

– Det är helt fantastiskt att detta får spridning. Vårt budskap är att vi vill ha ett samhälle där vi lever tillsammans och alla lever på lika villkor. Det är därför vi motsätter oss Åkessons politik.

Spridning har det fått. Förra lördagen vände flera hundra ryggen till Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder i Borlänge. Under veckan har sverigedemokrater under sin EU-valsturne mötts av samma typ av manifestation i Mölndal, Kungälv, Uddevalla, Trollhättan, Vänersborg, Säffle och Karlstad. Även lokalbor i Malung, Mora, Leksand, Ljungskile, Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Hässleholm och Värnamo har vänt rasismen ryggen.

Uppdatering: På fredagen genomfördes även ryggvändar-protester i Söderhamn och Hudiksvall.
Daniel Vergara

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Samma urgamla antisemitism i botten

Kommentar. Oavsett att olika gruppers och individers drivkrafter kan variera, så ligger den urgamla antisemitismen i botten på allt generaliserat hat mot judar som grupp.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA