Pjäs av antisemitisk komiker stoppas

Publicerad 2014-01-07

Den franska komikern Dieudonne M´bala M´balas föreställningar stoppas i Bordeaux. Han är dömd för hets mot folkgrupp och ökänd för sin antisemitism. Samtidigt pågår en utredning mot komikern efter att han antytt att en judisk journalist hör hemma i gaskammare.

Frankrikes inrikesminister Manuell Valls har meddelat att det står kommuner fritt att stoppa Dieudonné M´bala M´balas föreställningar med hänsyn till risken att den allmänna ordningen störs. Nu har Bordeauxs borgmästare Alain Juppe gått ut med att komikern ska stoppas från att uppträda i staden.

Den konservative borgmästaren Juppe har också fått stöd från företrädare i det socialistiska partiet. Även borgmästare i andra städer har öppnat för att stoppa komikern, rapporterar Associated Press.

M´balas advokat säger att han inte oroas över uppgifterna om att föreställningarna stoppas. Han säger att beslutet kommer att överklagas och politikerna måste bevisa att det finns en reell risk för att föreställningen stör den allmänna ordningen.

Inrikesminister Manuell Valls har dock slagit fast att rasismen och antisemitismen i M´balas pjäs bryter mot lagen och den innehåller::

"Avskyvärda antisemitiska angrepp mot judiska personligheter och det judiska samfundet … och giftiga och chockerande attacker mot minnet av Förintelsens offer".

Dieudonné M´bala M´bala har dömts flera gånger för hets mot folkgrupp. Åklagare har även inlett en utredning mot honom efter att han förolämpat journalisten Patrick Cohen.

"När jag hör om Patrick Cohen, säger jag till mig själv: Man ser gaskammare… Det är en skam", sa M'bala till France24.

Förra året stoppades hans film The Anti-Semite från Cannes filmfestival. Huvudrollen innehades av förintelseförnekaren Robert Faurisson som spelade sig själv. Filmen inleds med hånfulla bilder över Auschwitz och producerades av det Iranska centret för dokumentärer och experimentell film. 2008 fick Faurisson ett pris av M'bala som delades ut av M'balas assistent utklädd till en fånge i ett koncentrationsläger och med en gul davidsstjärna på bröstet.

M´bala har dessutom fått stöd av och besökt Irans förre president Mahmoud Ahmadinejad som är ökänd för sin antisemitism.

M'bala har haft täta kontakter med det högerextrema partiet Front National. 2009 ställde han upp i Europavalet för det "Antisionistiska partiet", ett parti han startat tillsammans med Front National aktivisten Alain Soral. Redan tidigare hade M'bala florerat tillsammans med personer från Front Nationals topp, bland andra Bruno Gollnisch, som sitter i Europaparlamentet i samma grupp som det ungerska antisemitiska och antiromska partiet Jobbik och svenska Nationaldemokraterna.

M'Bala är även upphovsman till gesten "la quenelle" som beskrivs som en inverterad nazisthälsning. En hälsning som den senaste tiden fått stor uppmärksamhet efter att den franska fotbollsstjärnan Nicolas Anelka i West Bromwich använde gesten när han firade ett mål. Fotbollsspelaren utreds nu av det engelska fotbollsförbundet.
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro