Polisen söker vittnen till mordförsöket i Malmö

Publicerad 2014-03-11

Tre personer är fortfarande anhållna misstänkta för mordförsök efter våldsdådet i Malmö i söndags. Senast på onsdagen måste åklagaren besluta om de ska begäras häktade. Omständigheterna kring misshandeln är enligt polisen mycket oklara. Två av de misstänkta har kopplingar till nazistiska Svenskarnas parti.

Tre personer, en 20-åring, en 24-åring och en 27-åring är anhållna misstänkta för mordförsök. Åtminstone två av dessa har kopplingar till Svenskarnas parti och ett förflutet i vit makt-miljön. Det är oklart om 24-åringen är aktiv i partiet.

Det var i Malmö natten till söndagen som flera personer fick föras till sjukhus, en med punkterad lunga. En annan person tillfogades allvarliga skallskador och har opererats. Universitetssjukhuset i Lund beskrev under gårdagen hans tillstånd som allvarligt. Svenskarnas parti har också bekräftat att medlemmar från dem var inblandade i händelsen.

Våldsdådet inträffade efter en demonstration mot mäns våld mot kvinnor. I området ska sex personer från nazistiska Svenskarnas parti spridit propaganda för partiet, enligt Sydsvenskan som fått uppgifterna från Svenskarnas partis ledning.

Polisen uppger att omständigheterna kring brotten, som rubricerats som försök till mord, är oklara. Det trots att polisen ska hört 15 till 20 personer.

– Jag går inte ut och berättar vad folk säger i de förhör vi håller. Men vi har inte fått uppgifter som gör att det på något sätt blir någon klarhet i det här, säger Linda Pleym, polisinformatör hos Malmöpolisen till Expo Idag.

Mannen som fick sin lunga punkterad av en kniv har till Sydsvenskan pekat ut en man som inte är anhållen som den person som attackerat honom. Det ska röra sig om en ledande person i Svenskarnas parti. Enligt uppgifter från flera håll ska den utpekade personen åtminstone befunnit sig på platsen. Mannen hade vid tidpunkten för utpekandet på måndagen inte hörts av polisen.

Till Expo Idag säger Linda Pleym att hon inte fått in några uppgifter om att en fjärde person pekats ut.

– Det är ingen jag känner till. Vi har tre stycken anhållna. När jag var i kontakt med åklagaren vid tiotiden imorse fick jag ingen information att en fjärde person ska vara utpekad, säger hon.

Polisen uppmanar allmänheten som vet någonting om händelsen att höra av sig till polisen.

– Vi önskar uppgifter av personer som gjort iakttagelser. Det kan ha varit innan den här händelsen också. Det kan handla om människor som gått förbi eller tittat ut genom ett fönster och sett något.

Linda Peym säger att polisutredningen fortfarande är i en inledningsfas men att tekniska fynd gjorts. Om polisen beslagtagit något vapen vill hon inte gå in på.
Daniel Vergara

SD-politiker: Våldsuppmaningar är ett sundhetstecken

Kommunfullmäktigeledamoten Jenny Manners (SD) i Haninge skriver på Facebook att "det är ett sundhetstecken att att svenskar blir så pass förbannade att de uppmanar till 'våld'". Det avslöjar Inte rasist men.

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro