Rapport ska synliggöra afrosvenskars utsatthet

Publicerad 2014-02-03

Afrofobiska hatbrott ökar i Sverige och diskriminering är utbredd. På måndagen presenterades en rapport som Mångkulturellt Centrum har sammanställt på uppdrag av arbetsmarknadsdepartementet. Rapporten ska fungera som en kunskapsöversikt över afrosvenskarnas situation i Sverige.

De afrofobiska hatbrotten har sedan år 2008 ökat med 24 procent. En hög andel av brotten äger rum på allmänna platser som skolor, arbetsplatser och i bostadsområden. Under 2012 anmäldes 5 518 fall av hatbrott. Av dessa var 940 afrofrobiska. I rapporten av Mångkulturellt Centrum lyfts en studie som gjordes 2001 fram i vilken 102 personalansvariga på arbetsplatser intervjuades. Av intervjuerna framgår att afrosvenskar på grund av fördomar har det svårt på arbetsplatser. 72 procent av de intervjuade personalansvariga svarade att de inte har några afrikaner anställda på sin arbetsplats. En av tjugofem, 4 procent, menar att det skulle utgöra en källa till oro om de anställde en afrosvensk. I rapporten konstateras att mörkertalet av de som anmäler att de utsatts för diskriminering är stort.

Situationen ser dessvärre inte bättre ut i övriga delar av Europa. Rapportförfattarna hänvisar till bland annat European Network Against Racism som visar att svarta européer är speciellt utsatta för fysiskt våld, som ibland även kan få dödliga konsekvenser.

I rapporten tas även Sveriges del i slavhandeln upp och Sveriges historiska relationer till Afrika. Sverige tillsammans med Danmark är ansvariga för att över 100 000 afrikaner fördes bort som slavar från i första hand Västafrika till Karibien.

I en debattartikel i DN föreslår rapportförfattarna bland annat att en statlig utredning ska tillsättas för att marginaliseringen av afrosvenskar ska synliggöras, och att en bred folkbildningsinsats ska initieras i syfte att öka kunskapen om hur Sveriges roll i den transatlantiska slavhandeln påverkat situationen för afrosvenskar i dagens samhälle.
Bilan Osman

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA