Rasistiskt motiv bakom barnmisshandel

Publicerad 2014-06-03

På måndagskvällen misshandlades en tio-årig flicka. Enligt polisen låg rasistiska motiv bakom misshandeln och brottet rubriceras som misshandel och hets mot folkgrupp.

Den tio-åriga flickan lekte tillsammans med sina vänner på en skolgård i Linköping när en man som uppges vara i 20 till 30 års åldern attackerade henne. Under misshandeln ska han även ha använt sig av rasistiska och nedsättande tillmälen, samt uttalat sig rasistiskt mot flickans kamrater.

Polisen uppger att det under anmälan kom fram att mannen attackerat flickan på grund av hennes etniska ursprung. Och hennes hudfärg.

- Gärningsmannen riktade afrofobiska glåpord mot flickan. Han ska även ha uttalat sig rasistiskt mot flickans kamrater som är sex respektive åtta år gamla, säger polisens presstalesman Thomas Agnevik till Expo Idag.

Polisen fick under natten några tips, men ingenting som har lett till något avgörande för utredningen. De söker efter en man i 20 till 30 års åldern, 175 till 185 cm lång. Han var klädd i vit t-shirt och blå shorts. Samt hade sällskap av en pojke i 10 till 12 års åldern.

- Vi hoppas på att signalementet sprids så att vi så snart som möjligt kan få tag på gärningsmannen, säger Thomas Agnevik.

Polisen rubricerar händelsen som misshandel och flera fall av hets mot folkgrupp för okvädingsorden som riktats mot barnen.
Bilan Osman

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro