Rasistsajt polisanmäls av tidningen Journalisten

Publicerad 2014-02-12

Journalistförbundets tidning Journalisten polisanmäler den rasistiska hatsajten Exponerat. Detta efter att en av tidningens reportrar hotats av sajten.

- Det här är i princip en utpressningssituation där man hotar att skandalisera reportern om vi inte ändrar i vår artikel, säger Helena Giertta, Journalistens chefredaktör till Dagens media.

Det var i januari som ett bombhot mot GT uppmärksammades. Journalisten skrev en artikel om händelsen, med GT som källa. I artikeln namngavs Kamil Ryba, som tagit på sig ansvaret för det misstänkta paketet till GT:s redaktion. Men hatsajten Exponerat menade att de var först med att publicera Kamil Rybas namn och ville att journalisten skulle ange de som källa, istället för GT. Exponerat skrev till en av Journalistens reportrar:

"Tack så mycket för att uppgav KÄLLAN till DIN artikel om Kamil Ryba, din jävla pajasclown. Eftersom vi är DET ENDA MEDIA som satt på infot att det var Kamil, då vi pratade med honom, och vi VAR DET ENDA media som skrev att det var Kamil så är det inte svårt att veta var du fått infot från. Uppge källa din pajas.
Kommer hänga ut dig som oseriös pajas nu, så du vet det. OM du inte reviderar din artikel! Du har 10 minuter på dig annars åker du ut som en oseriös pajas-wannabee-journalist som stjäl nyheter utan länk till källa",

Helena Giertta, Journalistens chefredaktör säger till Dagens media om de hot som riktats mot reportern:

– De skrev ganska grova saker riktade mot hans person och det blev väldigt hårda påhopp i kommentatorsfältet. Han har också fått mejl där någon tyckte att det var synd att det inte var en riktig bomb hos GT, säger Journalistens chefredaktör Helena Giertta till Dagens Media.

Efter att reportern Johannes Nesser berättat om hoten på sin blogg, har Journalisten valt att polisanmäla Exponerat.

- Det här är i princip en utpressningssituation där man hotar att skandalisera reportern om vi inte ändrar i vår artikel, säger Helena Giertta.

Hon uppger även att uppgifterna om att det var Ryba som låg bakom dådet, kom från GT och inte Exponerat.

- Vi har absolut inte fått några uppgifter från Exponerat och skulle aldrig drömma om att använda dem som källa, säger hon till Dagens Media.

År 2012 granskade Researchgruppen den rasistiska hatsajten Exponerat. Sajten drevs då av en man dömd för sexuellt utnyttjande av barn, barnpornografibrott och misshandel. Granskningen visade även att samtliga som då satt i redaktionen var dömda för brott.
Bilan Osman

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA