marine le pen

Marine Le Pens parti Front National har bjudits in att agera valobservatör i Krim. Partiet har inte meddelat om det kommer att tacka ja, men är positiva till Rysslands initiativ. (Foto: Frederic Maigrot)

Ryssland bjuder in högerextremister till Krim

Publicerad 2014-03-14

Inför helgens folkomröstning i Krim i Ukraina har Ryssland för att vinna ett större internationellt erkännande bjudit högerextrema europeiska partier att delta som valobservatörer. Omröstningen saknar rättslig betydelse enligt G8-länderna och EU.

Krimborna kommer på söndag gå till vallokalerna för att ställning till om Krim skall bli en konstitutionell del av ryska federationen eller fortsätta att vara en självstyrande del av Ukraina. Organisationen för säkerhet och samarbete (OSSE) i Europa har meddelat att de inte kommer skicka några valobservatörer för att bevaka folkomröstningen eftersom de anser att den är olaglig.

I ett försök att få större legitimitet har Ryssland bjudit in franska Front National för att bevaka omröstningen. Partiet har tidigare genom sin utrikespolitiska talaesman Aymeric Chauprade uttryckt stor förståelse för Rysslands agerande i Ukraina. Partiledaren Marine Le Pen har sagt det finns anledning att ha farhågor inför Ukrainas interimsregering eftersom nazister och extremister sitter med i den, rapporterar EUobserver. Le Pen meddelade dock i onsdags att partiet inte har tagit ett beslut om att delta som observatörer, men hon välkomnar det ryska initiativet och menar att det kommer garantera att folkomröstningen går korrekt till.

Österrikiska FPÖ har också fått en inbjudan, men har lämnat återbud på grund av tidsskäl. EU-parlamentarikern Andreas Mölzer från FPÖ har tidigare sagt "vi är bland de få som försöker förstå Ryssland", enligt Der Spegiel.

I Italien har den ryska ambassadören Alexei Kornow bjudit EU-parlamentarikern Lorenzo Fontana från det högerextrema partiet Lega Nord. Fontana uppger att han överväger att resa till Krim som valobservatör. Även belgiska Vlaams Belang har fått en rysk inbjudan att delta som observatörer inför helgens omröstning.

Expo idag har tidigare rapporterat om att det råder delade meningar bland högerextrema och högerpopulistiska partier i Europa. Ett parti som tydligt tagit avstånd från Rysslands agerande i Ukraina är Sverigedemokraterna. Riksdagsledamot Julia Kronlid fördömde i dagens riksdagsdebatt om situationen i Ukraina den ryska inblandningen i Krim.

– Ryssland militära aggression mot Ukraina är oacceptabel och kränker Ukrainas suveränitet att själva få avgöra sin framtid och inkräktar på dess territoriella integritet, sade Kronlid.

Sverigedemokraterna har fört samtal med Front National, FPÖ och Vlaams Belang om ett eventuellt samarbete i EU-parlamentet efter Europavalet. Partiets riksdagsledamot Kent Ekeroth ingår även i European Alliance for Freedom (EAF) där företrädare från dessa partier finns representerade.

Sverigedemokraterna fäster dock ingen betydelse på partiernas oenighet om konflikten i Ukraina.

- Vi är inte i samarbete med dem idag på något plan överhuvudtaget, säger Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen, som inte heller vill uttala sig om deras skilda syn på krisen i Ukraina kommer att kunna försvåra ett eventuellt samarbete.

Sverigedemokraterna har flera gånger uppgett att de" sonderar terrängen" och behöver veta mer om partier som Front National innan de bestämmer sig för ett samarbete i Europaparlamentet. Trots det har de aldrig diskuterat utrikespolitik, enligt Kinnunen.

- Vi har ingen åsikt alls om deras utrikespolitik. Vi vet ingenting om den. Det är inte en relevant frågeställning idag, säger han.
Mohammed Tuffaha

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro