Samer hotade under invigningshelg i Umeå

Publicerad 2014-02-07

Under invigningen av Umeå 2014 anordnades Sapmi Today, där samer fanns på plats för att informera om den samiska kulturen. Tillställningen utsattes för trakasserier och tvingades stänga.

Under helgen 31 januari till 2 februari invigdes kulturhuvudstadsåret. På rådhustorget i Umeå arrangerades Sapmi Today där syftet var att samer skulle finnas på plats för att informera om den samiska kulturen. Meningen var att festligheterna skulle hållas till 02 på natten, men de tvingades stänga redan vid 22. Anledningen till det var att samerna på plats hade tvingats utstå hat och hot.

Till SVT berättar Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå 2014 om vad som hände.

- Det kom fram folk till samerna under kvällen, folk som sa nedsättande ord. Det var en olustigt stämning och dom valde att avbryta, säger Fredrik Lindegren

- Umeå ska vara en öppen och inbjudande stad. Det här visar att vi har en del kvar att jobba på, fortsätter Lindegren.

Fredrik Lindegren säger även att det är händelserna visar hur viktigt det är att den samiska kulturen får ta plats och utrymme. Och att det inträffande är tråkigt samt att det faller en skugga över invigningshelgen.

På torsdagen var det den samiska nationaldagen. Den firas den 6 februari varje år och har gjort det sedan 1992, i syfte att bevara minnet av den första samiska kongressen som ägde rum 1917 i Trondheim.

Samernas riksförbund har bekräftat att samer tvingades lämna på grund av trakasserierna.
Bilan Osman

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro