Samer hotade under invigningshelg i Umeå

Publicerad 2014-02-07

Under invigningen av Umeå 2014 anordnades Sapmi Today, där samer fanns på plats för att informera om den samiska kulturen. Tillställningen utsattes för trakasserier och tvingades stänga.

Under helgen 31 januari till 2 februari invigdes kulturhuvudstadsåret. På rådhustorget i Umeå arrangerades Sapmi Today där syftet var att samer skulle finnas på plats för att informera om den samiska kulturen. Meningen var att festligheterna skulle hållas till 02 på natten, men de tvingades stänga redan vid 22. Anledningen till det var att samerna på plats hade tvingats utstå hat och hot.

Till SVT berättar Fredrik Lindegren, konstnärlig ledare för Umeå 2014 om vad som hände.

- Det kom fram folk till samerna under kvällen, folk som sa nedsättande ord. Det var en olustigt stämning och dom valde att avbryta, säger Fredrik Lindegren

- Umeå ska vara en öppen och inbjudande stad. Det här visar att vi har en del kvar att jobba på, fortsätter Lindegren.

Fredrik Lindegren säger även att det är händelserna visar hur viktigt det är att den samiska kulturen får ta plats och utrymme. Och att det inträffande är tråkigt samt att det faller en skugga över invigningshelgen.

På torsdagen var det den samiska nationaldagen. Den firas den 6 februari varje år och har gjort det sedan 1992, i syfte att bevara minnet av den första samiska kongressen som ägde rum 1917 i Trondheim.

Samernas riksförbund har bekräftat att samer tvingades lämna på grund av trakasserierna.
Bilan Osman

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA