gustav kasselstrand

Skolvalet är ett nederlag för Sverigedemokratisk ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand. Ungdomsförbundet hade ambitionen att SD skulle bli Sveriges största parti i skolvalet. Istället backar partiet. (Foto: Expo)

SD backar i skolvalet

Publicerad 2014-09-14

Sverigedemokraterna backar i skolvalet, enligt det preliminära resultatet. Det innebär att Sverigedemokratisk ungdom misslyckats med sin ambition att Sverigedemokraterna ska bli det största partiet i skolvalet.

Enligt de preliminära siffrorna på skolval2014.se får Sverigedemokraterna 12, 20 procent. Förra valet var den siffran 13 procent. Störst är Socialdemokraterna med 25,09 procent. Moderaterna är näst störst med 21,24 procent.

Resultatet måste ses som ett nederlag för Sverigedemokraterna då Sverigedemokratisk ungdoms uppsatta mål var att Sverigedemokraterna skulle bli det största partiet.

I mars 2013 publicerade Sverigedemokraternas ordförande Gustav Kasselstrand en artikel på Newsmill där han beskriver ungdomsförbundet mål. Han satte upp tre mål, bland annat att Sverigedemokraterna ska ha aktiva distrikt över hela landet och vara "nordens ledande nationalistiska ungdomsförbund" och "och slutligen – se till att Sverigedemokraterna blir största parti i skolvalet 2014. Med ett starkt ungdomsförbund kan vi fixa det.", skrev Gustav Kasselstrand och vice ordförande William Hahne.

För att slå sitt resultat i förra skolvalet på 13 procent har ungdomsförbundet gjort flera skolbesök. 233 stycken skolbesök, meddelade SDU i ett pressmeddelande i juli, att de genomfört under läsåret 2013 till 2014. De var rekord många, enligt förbundet. Året dessförinnan genomförde SDU 77 skolbesök.

I riksdagsvalet ser Sverigedemokraterna ut att gå framåt, enligt SVT:s valundersökning har partiet 10,5 procent. Om resultatet skulle stå sig innebär det att Sverigedemokraterna behåller sin position som vågmästare.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro