SD fastslog riksdagslista efter tuff debatt

Publicerad 2014-03-15

Sverigedemokraterna antog efter en utdragen debatt valberedningens förslag till riksdagslista. Diskussionen kretsade framförallt kring att Sverigedemokratisk ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand och den nuvarande riksdagsledamoten Thoralf Alfsson inte fanns på listan. Kritik höjdes även mot att valberedare föreslagit sig själva.

Den fösta dagen på Sverigedemokraternas valkonferens dominerades av en debatt kring vilken riksdagslista partiet skulle anta. I Sverigedemokraterna fastställs riksdagslistan centralt och det är en enda lista för hela landet. Andra partier låter partidistrikten fastställa egna listor. Sverigedemokraternas valberedning presenterade för ett par veckor sedan sin lista. Nyligen lanserades en alternativ riksdagslista som utmanade valberedningens förslag.

De stora skillnaderna mellan listorna var att riksdagsledamoten Thoralf Alfsson och Sverigedemokratisk ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand fanns på den alternativa listan. Alfsson hade petats från valberedningens förslag med motiveringen att Alfsson brutit mot partiets linje för kommunikation. Han har flera gånger uppmärksammats för att ha hetsat på sin blogg, bland annat mot minoriteter och journalister.

Gustav Kasselstrand fanns inte heller med på valberedningens riksdagslista, trots att SDU hade föreslagit honom som en av sina kandidater. Kasselstrand har tidigare varit i flera öppna konflikter med partiledningen.

På valkonferensen blev debatten stundtals tuff. Jimmie Åkesson gick först upp i talarstolen. Enligt honom utgjorde kandidaterna på valberedningens lista ett bra "lag" utan "onödiga konflikter". Partisekreterare Björn Söder gick upp efter Åkesson och anklagade personerna bakom den alternativa listan för att "var måna om sin egen position" och sin "plånbok".

Riksdagsledamoten Richard Jomshof förklarade att "är Jimmie Åkesson nöjd så är jag nöjd".

Flera talare använde Åkessons stöd för valberedningens lista som huvudargument att stötta den. Men det fanns många kritiker. Framförallt riktades kritiken mot att Gustav Kasselstrand och Thoralf Alfsson inte fanns med i valberedningens förslag. Kritiken mot att valberedningen inte förankrat listan bland medlemmarna och att distrikten har haft för lite att säga till om var också framträdande. En annan kritik var att tre personer som själva varit med om att ta fram förslaget och som sitter i valberedningen var med på listan.

– Många har uttryckt missnöje. Jag tycker inte det är någon skam att bara ändra några namn på listan. Dessa är inga bonnläppar som Linus Bylund uttryckte, sa Stefan Falktorp, ordförande för Sverigedemokraterna i Partille, som menade att Thoralf Alfsson och Kasselstrand hör hemma på Sverigedemokraternas riksdagslista.

Efter votering så gick valberedningsförslag igenom med 99 röster. Nästan en tredjedel av de röstberättigade, 49 personer, röstade för den alternativa listan och 7 valde att lägga ned sina röster.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Hovrätten fastställer dom – nazister attackerade polis

Attacken vid Medborgarplatsen. Hovrätten fastställer tingsrättens fängelsedom mot en 23-årig aktivist i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. Han döms för sin roll i samband med att en grupp nazister gick till samlad attack mot polis.

Greps med tio kilo dynamit – hyllade NMR på nätet

Tre män i Göteborg häktades på måndagen av Göteborgs tingsrätt för bland annat förberedelse för allmänfarlig ödeläggelse. En av dem har ett flerårigt förflutet i bland annat Nordiska motståndsrörelsen – och hyllade dem på Facebook så sent som för en månad sedan.

SD-riksdagsmannen: Jag stödjer al-Assad

De båda sverigedemokratiska riksdagsmännen har uppgett att de förhåller sig neutrala till regimen under sin resa i Syrien. Men nya uppgifter som Expo tagit del av ger anledning att ifrågasätta om detta verkligen stämmer.

Tidskriften Expo

2017/3 Kampen om rampljuset

2017/3 Kampen om rampljuset

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA