SD-kandidater med band till nazism utreds

Publicerad 2014-07-02

Sverigedemokrater inleder uteslutningsärenden mot samtliga personer som Expo tillsammans med Expressen avslöjat har band till vit makt-miljön. Kandidaten Bengt-Göran Rudbring har redan plockats bort från partiets kandidatlista.

I tisdags avslöjade Expo tillsammans med Expressen flera sverigedemokratiska kandidater med kopplingar till vit makt-miljön. Det handlar om politiker som deltagit i nazistmarscher, varit medlemmar i Nationaldemokraterna och beställt från nazistiska skivbolag. Efter avslöjandet har Sverigedemokraterna meddelat att samtliga kandidater som granskats kommer att utredas.

- Vi har en kandidatkommitté som kommer ta en titt på de här personerna. Om man uttrycker extrema åsikter kommer man att bli föremål för någon form av disciplinåtgärd, säger partiledare, Jimmie Åkesson till Expressen.

Bengt-Göran Rudbring som kandiderade för Sverigedemokraterna i Hässleholm hade på 70-talet medlemskap i nazistiska Nordiska rikspartiet. Martin Kinnunen som är Sverigedemokraternas pressansvarige uppger att Rudbring inte varit öppen med sitt förflutna och att han därför plockats bort från partiets kandidatlista i Hässleholm.

En annan som Sverigedemokraterna reagerat speciellt på är Thomas Johnsson, kandidat för Sverigedemokraterna i Eskilstuna. Han ska ha dolt sitt tidigare medlemskap i Nationalsocialistisk front 2003 för partiet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA