SD-kandidater med band till nazism utreds

Publicerad 2014-07-02

Sverigedemokrater inleder uteslutningsärenden mot samtliga personer som Expo tillsammans med Expressen avslöjat har band till vit makt-miljön. Kandidaten Bengt-Göran Rudbring har redan plockats bort från partiets kandidatlista.

I tisdags avslöjade Expo tillsammans med Expressen flera sverigedemokratiska kandidater med kopplingar till vit makt-miljön. Det handlar om politiker som deltagit i nazistmarscher, varit medlemmar i Nationaldemokraterna och beställt från nazistiska skivbolag. Efter avslöjandet har Sverigedemokraterna meddelat att samtliga kandidater som granskats kommer att utredas.

- Vi har en kandidatkommitté som kommer ta en titt på de här personerna. Om man uttrycker extrema åsikter kommer man att bli föremål för någon form av disciplinåtgärd, säger partiledare, Jimmie Åkesson till Expressen.

Bengt-Göran Rudbring som kandiderade för Sverigedemokraterna i Hässleholm hade på 70-talet medlemskap i nazistiska Nordiska rikspartiet. Martin Kinnunen som är Sverigedemokraternas pressansvarige uppger att Rudbring inte varit öppen med sitt förflutna och att han därför plockats bort från partiets kandidatlista i Hässleholm.

En annan som Sverigedemokraterna reagerat speciellt på är Thomas Johnsson, kandidat för Sverigedemokraterna i Eskilstuna. Han ska ha dolt sitt tidigare medlemskap i Nationalsocialistisk front 2003 för partiet.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro