SD-ledamot vill fängsla konstnär för nakenmålning

Publicerad 2014-06-17

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Margareta Larsson förklarade att hon vill fängsla en konstnär för sexuellt ofredande efter en målning av en naken kvinnokropp på en skola. Något som fick Lars Ohly (V) att reagera kraftigt. Han beskrev SD:s kulturpolitik som mörk.

I en debatt i riksdagen om ungdomspolitik gick Margareta Larsson, som sitter i kulturutskottet, till attack mot att konstnären Carolina Falkholt som målat en kvinnokropp med en synlig vagina på en högstadieskola i Nyköping.

"Med tanke på den översexualisering som råder och att sexvanor är något som man gör politik av anser jag personligen att man rätteligen bör sitta i fängelse för sexuellt ofredande av minderåriga om konstnärer målar vaginor på väggarna i skolan", sade hon.

Lars Ohly (V) reagerade kraftigt på uttalandet och menade att Sverigedemokraterna ger uttryck för en mörk kultursyn:

"Den konstsynen och den kultursynen är 30-talets Tyskland. Den är en kultursyn som på alla sätt skiljer sig mot en som är rimlig att diskutera. Man kan ha åsiktsskillnader. Men det finns en grundläggande hederlighet om att konst och kultur inte ska leda till att konstnärer riskerar att fängslas eller åtals för hur de uttrycker sig", sade Lars Ohly i talarstolen i riksdagen.

"Jag kommer alltid att bekämpa dem som vill inskränka kulturens och konstens möjligheter och dessutom hotar konstnärer med fängelse. Jag tycker att det är avskyvärt och jag tycker att det är anmärkningsvärt att det framförs av en ledamot i Sveriges riksdag.", fortsatte han.

Konstverket i Nyköpingsskolan har tidigare väckt debatt, men rektorn för skolan Harke Steenbergen har meddelat att konstverket ska få vara kvar. På Twitter skrev han att han "ser pedagogiska fördelar med att ha hennes konstverk i skolan", citerar SVT Kultur.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

"Lasermannen" inför rätta för ouppklarat mord

John Ausonius, även känd som "Lasermannen", står inför rätta i Tyskland för ett mord 1992. Ausonius nekar till brottet.

Brandbomber vid judiskt kapell i Malmö

Brandbomber har hittats vid ett judiskt kapell i Malmö. Polisen rubricerar händelsen som försök till mordbrand. Det rapporterar Sveriges radio.

Här är de anhållna för attacken i Göteborg

De tre personer som sitter anhållna för brandattacken mot synagogan i Göteborg i lördags är 18, 20 och 21 år gamla. Minst en av dem har på sociala medier uttryckt stöd för en demonstration mot att USA erkänt Jerusalem som huvudstad i Israel.

Tidskriften Expo

2017/4 Infiltratören

2017/4 Infiltratören

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA