SD-ledamot vill fängsla konstnär för nakenmålning

Publicerad 2014-06-17

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Margareta Larsson förklarade att hon vill fängsla en konstnär för sexuellt ofredande efter en målning av en naken kvinnokropp på en skola. Något som fick Lars Ohly (V) att reagera kraftigt. Han beskrev SD:s kulturpolitik som mörk.

I en debatt i riksdagen om ungdomspolitik gick Margareta Larsson, som sitter i kulturutskottet, till attack mot att konstnären Carolina Falkholt som målat en kvinnokropp med en synlig vagina på en högstadieskola i Nyköping.

"Med tanke på den översexualisering som råder och att sexvanor är något som man gör politik av anser jag personligen att man rätteligen bör sitta i fängelse för sexuellt ofredande av minderåriga om konstnärer målar vaginor på väggarna i skolan", sade hon.

Lars Ohly (V) reagerade kraftigt på uttalandet och menade att Sverigedemokraterna ger uttryck för en mörk kultursyn:

"Den konstsynen och den kultursynen är 30-talets Tyskland. Den är en kultursyn som på alla sätt skiljer sig mot en som är rimlig att diskutera. Man kan ha åsiktsskillnader. Men det finns en grundläggande hederlighet om att konst och kultur inte ska leda till att konstnärer riskerar att fängslas eller åtals för hur de uttrycker sig", sade Lars Ohly i talarstolen i riksdagen.

"Jag kommer alltid att bekämpa dem som vill inskränka kulturens och konstens möjligheter och dessutom hotar konstnärer med fängelse. Jag tycker att det är avskyvärt och jag tycker att det är anmärkningsvärt att det framförs av en ledamot i Sveriges riksdag.", fortsatte han.

Konstverket i Nyköpingsskolan har tidigare väckt debatt, men rektorn för skolan Harke Steenbergen har meddelat att konstverket ska få vara kvar. På Twitter skrev han att han "ser pedagogiska fördelar med att ha hennes konstverk i skolan", citerar SVT Kultur.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro