SD-nämdeman spred rasism – riskerar uppdraget

Publicerad 2014-08-25

SD-politikern Eva-Marie Olsson tar "time out" och kan förlora sitt uppdrag som nämndeman efter att bloggen Inte rasist, men uppmärksammat att hon på hatsajter spridit rasism. Hon har bland annat skrivit nedsättande om afrosvenskar och muslimer.

Eva-Marie Olsson är Sverigedemokraternas politiske sekreterare i Malmö. Hon är också nämndeman i tingsrätten och ställer upp i kommunfullmäktigevalet. På en rasistisk blogg har hon uppmanat "den växande negroida befolkningen i Malmö" att lämna Sverige. Anledningen till det rasistiska utspelet var en demonstration mot polisbrutalitet anordnad av Afrosvenskarnas riksförbund. Olsson har även skrivit om muslimer som "ynglar av sig", enligt henne är muslimska barn ett problem som hon vill lösa genom att "strypa lite bidrag". Muslimska barns ideal krockar med "våra barn", hävdade hon. Hets mot araber och muslimer upprepas i flera inlägg som Olsson ligger bakom.

"Inte rasist, men" konfronterade Eva-Marie Olsson med hennes kommentarer redan förra två veckor sedan. Hon vägrade då att svara på frågor och polisanmälde reporten på Inte rasist, men för "hemfridsbrott". Något som "Inte rasist, men" bestämt avvisat.

Trots att Olssons kommentarer avslöjats agerade inte Sverigedemokraterna i Malmö mot henne. Istället lade de ut ett pressmeddelande med anklagelser riktade mot "inte rasist, men".

I torsdags deltog Olsson på en presskonferens om Sverigedemokraterna i Malmös valplattform. Då kände SD:s kommunalråd, Magnus Olsson, till kommentarerna. På presskonferensen ville Sydsvenskan ställa frågor till henne om hennes rasistiska inlägg. Hon vägrade dock att svara på frågor och knuffade istället ut Sydsvenskans reporter från sitt kontor.

Senare samma kväll medgav hon i ett mejl till Sydsvenskan att hon skrivit de rasistiska kommentarerna. Hon menar att det är möjligt att hon "uttryckt sig så i ett upprört tillstånd."

Olsson har nu tagit en "time out" och utreds av Sverigedemokraternas medlemsutskott. Samtidigt kan hon förlora uppdraget som nämndeman och har kallats till samtal med Eva Wendel Rosberg, chef hos Malmö tingsrätt.

– Som nämndeman måste man fundera över hur man utrycker sig offentligt. Man får inte agera på ett sätt som är förtroendeskadligt för domstolen. Det kan vara utrycka sig rasistiskt, beroende på hur det är uttryckt och spritt, säger Rosberg till Sydsvenskan.
Daniel Vergara

Organisationer och begrepp i artikeln

Anton Lundin Pettersson var inte ensam om sina idéer

Kommentar Daniel Poohl. Han visste vad han gjorde. När Anton Lundin Pettersson klev in på skolan Kronan i Trollhättan förmiddagen den 22 oktober 2015 hade han planerat massakern i flera veckor.

IS hat mot shiamuslimer

Kommentar Bilan Osman. En tidig morgon den 11 oktober brinner en bönelokal för shiamuslimer på Norra Grängesbergsgatan i Malmö. Tidigt in på utredningen misstänkte polisen att branden var anlagd. Senare tar Islamiska staten på sig attacken. Men varför tar IS på sig ett dåd som organisationen förmodligen inte utfört?

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro