SD-nämndeman tvingas sluta

Publicerad 2014-02-20

Sverigedemokraten Leif Clavenheim tvingas lämna sitt uppdrag som nämndeman i Malmö tingsrätt. Det efter att han på rasistiska hatsajter kallat invandrare för "parasiter" och invandringen en "folksjukdom".

Eva Wendel Rosberg, lagman och chef för Malmös tingsrätt beslutade i måndags att Sverigedemokraten Leif Clavenheim tvingas sluta efter att han på hatsajten Avpixlat skrev kommentaren: "Invandringen är vår vanligaste folksjukdom. Problemet är att den även sprider parasiter som livnär sig på gamla och sjuka"

Till Svenska dagbladet säger Eva Wendel Rosberg att det var ett allvarligt beslut, men att de ansåg att kommentarerna var för grova för att Clavenheim skulle kunna fortsätta.

Leif Clavenheim ska även öppet diskuterat mål i tingsrätten som han varit med och dömt i. I ett fall där den tilltalade åtalats för misshandel, beskrev han gärningsmannen som "vedervärdig" och när han fick frågan om personen i fråga var "Zigenare" svarade han "Japp!"

Till Sydsvenskan har Sverigedemokraten bekräftat att han uttryckt att Islam borde förbjudas och att man bör sätta på ett GPS-system på romer.

- Ja, det har jag skrivit. Det jag menar är att man borde ha laglig rätt att till exempel sätta gps på bilar för att spåra och följa upp rutter som kriminella använder, säger han till tidningen.

De fall Clavenheim dömt i kommer inte att granskas i efterhand

– Nej, det kan vi inte göra. De mål som det är dömt i, där kan jag inte göra någonting, säger Eva Wendel Rosberg till Svenska Dagbladet.

Leif Clavenheim har varit nämndeman sedan 2011. Sverigedemokraternas kommunalråd i Malmö, Magnus Olsson uppger till tidningen att Clavenheim inte är en lämplig företrädare för partiet, men att ett beslut om uteslutning kommer först i april eller maj

– Utifrån det som har framkommit så skulle det förvåna mig om beslutet som partistyrelsen fattar blir något annat än att Leif kommer uteslutas. Det känner jag utifrån min erfarenhet, säger Magnus Olsson till Svenska Dagbladet.
Bilan Osman

Organisationer och begrepp i artikeln

Högerextremist sköt poliser

Skjutning i Tyskland. Poliser skottskadades när de skulle beslagta vapen från en högerextremist utanför Nürnberg. Skytten är en 49-åring tillhörde en högerextrem rörelse som anser att den tyska staten är illegitim. Organisationens världsbild bygger på konspirationsteorier och antisemitism.

Fördubbling av rasistiska våldsdåd i Tyskland

Antalet rasistiska våldsdåd har fördubblats i Tyskland jämfört med förra året. Våldet i år har hittills krävt sju personers liv. Sammanlagt har mer än 1 800 hatbrott mot flyktingar registrerats.

Oscar Sjöstedt gick på nazistspelning – försvarades av Åkesson

Sjöstedt på nazistspelning. SD:s ekonomiske talesperson Oscar Sjöstedt gick på en nazistspelning år 2005. Tilltaget försvarades av Jimmie Åkesson. Det kan Expo avslöja. Den senaste veckan har det publicerats flera besvärande uppgifter om Sjöstedts förhållande till nazismen.

Tidskriften Expo

2016/3 0,01 procent

2016/3 0,01 procent

Annons: Till levandehistoria.se
Annons: till Byggnads
Annons: till SKMA
Annons: Stöd Expo genom prenumeration med autogiro